Отидете към основна версия

2 439 12

САЩ и ЕС с общи санкции срещу Русия - Обновена в 20:09

  • обама-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • санкции-
  • петрол

Натискът от САЩ срещу ракетната програма на Русия идва на фона на подготвяни от Белия дом и Брюксел нов кръг от санкции срещу Москва заради продължаващата подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна и нежеланието да се сътрудничи на разследването на сваления боинг 777

Снимка: АП/БТА

От военно-промишления комплекс, през енергетика и финансите Русия се изправя пред най-всеобхватните санкции в най-новата си история, наложени от Европейския съюз и САЩ, отбелязва АП.

Европейският съюз ще наложи широкомащабни икономически санкции на Русия за първи път от началото на конфликта в Украйна. Посланиците на страните-членки се договориха за това на Европейския съвет в късния следобед във вторник, отбелязват източници от Брюксел.

Санкциите, които ще влязат в сила от сряда вечер, предвиждат ембарго върху оръжейните сделки и стоките с двойна употреба, както и върху високи технологии, включително изследването на Арктика и добива на шистов газ.

Самият ЕС смята, че през тази година щетите от санкциите срещу Москва ще има негативен ефект от 40 млрд. евро, а догодина се очакват да достигнат 50 млрд. евро или 0,4% от БВП на Общността.

От своя страна Владимир Путин призова руската отбранителна индустрия постепенно да прекрати вноса, тъй като ЕС се готви да наложи забрана на продажбата на оръжия и технологии заради Украйна.

Русия е голям износител на оръжия, но също така внася военно оборудване и технологии.

Две от най-големите руски държавни банки - Сбербанк и ВТБ, попадат в новия списък от санкции от ЕС срещу Кремъл, който ще бъде обявен официално в сряда, разкрива влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл“.

ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на финансовата институция. Освен това руската банкова група чрез офиса си в България придоби участие в „Булгартабак“ и телеком гиганта „Виваком“.

Москва нарушава поети международни ангажименти, изпробвайки наскоро ракети със среден обсег на действие.

Това обявиха в специално комюнике от Белия дом, уточнявайки че изпитанието е станало преди няколко месеци.

Междувременно САЩ на няколко пъти са повдигали въпроса по дипломатични пътища пред Русия. Липсата на отговор от Москва е принудил президентът на САЩ Барак Обама да пише на своя руски колега Владимир Путин.

Конгресът и съюзниците на САЩ от НАТО също са държани в течение на нещата.

Пожелали анонимност експерти разкриват пред АП, че Русия е започнала изпитанията на ново поколение балистична ракета с наземно базиране още през далечната 2008 г. В началото на 2014 г. САЩ е уведомила съюзниците от НАТО, че Москва може би вече е готова да мина през практически изпитания на балистична ракета.

„Това е много сериозен въпрос. Ние призоваваме Русия да се върне към спазването на вече поети ангажименти“, коментира представител на президентската администрация.

Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г., съдържа забрана за производството, тестването и внедряването на балистични и крилати ракети със среден и малък обхват(от 500 км до 5500 км) , базирани на сушата, уточнява Ройтерс.

Договорът беше подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на КПСС на СССР Михаил Горбачов.

Натискът от САЩ срещу ракетната програма на Русия идва на фона на подготвяни от Белия дом и Брюксел нов кръг от санкции срещу Москва заради продължаващата подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна и нежеланието да се сътрудничи на разследването на сваления боинг 777 на Малайзия еърлайнс, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лампур, уточнява сп. „Тайм“. В конферентен разговор САЩ и водещи политици от ЕС договориха нов кръг от санкции, които засягат руския сектор на финансите, енергетиката и отбраната.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой е предложил компромисен варинат да се спре възможността за предоставяне на Русия на нови технологии не в целия енергиен сектор, а само в областта на добива на петрол.

Така технологиите, използвани от Газпром няма да бъдат засегнати на този етап.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини