Отидете към основна версия

2 703 40

ЕС удари ВПК на Русия и близки до Путин политици банкери

  • путин-
  • ес-
  • санкции

Страните от Г-7 също осъдиха дестабилизиращата роля на Кремъл в Украйна и заплашиха с нови санкции, ако Москва не промени поведението си

Снимка: АП/БТА

Европейският съюз (ЕС) разшири санкциите си срещу Русия заради нейната политика за безусловна подкрепа на сепаратистите в Украйна, съобщава Ройтерс.

Това става часове след като в обръщение от Белия дом американският президент Барак Обама обяви нови рестриктивни мерки срещу Кремъл.

Новите санкции на ЕС засягат осем души и три компании – Руската национално-търговска банка, ПВО ПВО „Алмаз-Антей“ и бюджетната авиокомпания „Добролет“. Последната първа започна да лети от Москва до Симферопол. Това стана дни след анексията на Крим, уточнява РБК.

Санкциите на ЕС засягат и „Алмаз-Антей“, който произвежда гордостта на руската военна промишленост- зенитно-ракетен комплекс С-500. Анализаторите вече обявиха, че зенитен комплекс, производен от „Алмаз-Антей“, е свалил боинг 777 на "Малайзия еърлайнс" над Източна Украйна.

Руската национална търговска банка пък първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова.

Сред физическите, на които са наложени санкции са първият заместник-шеф на администрацията на руския президент Алексей Громов, представителят на самопровъзгласилата се Луганска народна република Оксана Чигрина, един от лидерите на непризнатата Донецка народна република Борис Литвинов, ръководителят на вътрешното министерство в Крим Сергей Абисов, руските бизнесмени Аркадий Ротенберг, Константин Малофеев, Юрий Ковалчук и Николай Шамалов.

Освен това Брюксел въведе нови рестриктивни мерки срещу Крим, които засягат забрана за инвестиции в телекомуникационния, енергийния и транспортния сектора на икономиката полуострова.

Алексей Громов попада в черния списък заради своята дейност на цензор на руските медии при отразяване на анексията на Крим и ситуацията в Източна Украйна.

Аркадий Ротенберг е спаринг партньор по джудо на Путин и главен акционер на компанията „Гипротрансмост”, която получи държавна поръчка за построяване на мост от Русия до Крим.

Юрий Ковалчук контролира Банка „Русия“, която е включена в американския черен списък.

В черния списък на ЕС вече има 95 физически лица и 23 фирми. Допълнителни мерки има и срещу Крим. Те са забрана на внос на над 250 стоки.

Руският бизнесмен, основател на инвестиционния фонда Marshall Capital Partners Константин Малофеев не притежава активи на територия Евросъюза. За това съобщи самият предприемач пред ИТАР-ТАСС.

Страните от Г-7 също осъдиха дестабилизиращата роля на Кремъл в Украйна и заплашиха с нови санкции, ако Москва не промени поведението си.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: