Last news in Fakti

6 Август, 2014 21:44 3 329 9

Русия забрани вноса на храни от САЩ и Европа

  • санкции-
  • русия-
  • сащ-
  • ес-
  • българия-
  • храни

 

Русия забрани за една година вноса на селскостопански продукти от страни, наложили й санкции, съобщи пресслужбата на Кремъл.

За целта президентът Владимир Путин е подписал нарочен указ. Държавният глава е  разпоредил на правителството на Дмитрий Медведев да изготви списък на земеделските продукти, суровини и храни, които обхваща постановлението, както и да се състави списък на конкретните действия, необходими за прилагане на настоящия документ.

Мерките са отговор на санкции срещу Кремъл заради неговото вмешателство в украинската криза.  Под ударите на руските санкции попадат САЩ, Канада, Швейцария и ЕС.

Премиерът Дмитрий Медведев ще обяви списъка на 7 август.

Освен това Владимир Путин е наредил на изпълнителната власт да предприеме, в сътрудничество с производителите и търговците, действия за увеличаване предлагането на стоки, местно производство.

Източник от ЕС определи решението на Москва да ограничи вноса като неоправдано. Позицията на Брюксел щяла да стане ясна след официалното запознаване с рестриктивните мерки.

Забраната за внос на селскостопански продукти ще се отрази на премиум сегмента. Редовият руснак нямало да усети по джоба въвеждането на забраната, защото хранителни продукти се произвеждат от много страни, а не само в САЩ и ЕС.  Възможност за алтернативен внос се отваря от страните в Латинска Америка като Еквадор, Бразилия, Чили и Аржентина, но в момента няма ясното колко ще поскъпне местото и млякото на руския пазар.

Това обяви за РИА „Новости” изпълнителният директор на Асоциацията на компаниите за търговия на дребно Андрей Карпов. Експерти посочват, че сегмента на храните за бебета и деца няма да бъде засегнат, защото евентуален дефицит няма да бъде покрит бързо.

Заради ситуацията в Украйна Канада обяви, че налага нови икономически санкции срещу 22 юридически лица в Русия и Украйна, които работят основно в банковата област и областта на въздушния транспорт, както и забрана за издаване на визи за още 19 представители на властта в двете страни.

Сред юридическите лица в канадския списък със санкции са Банката на Москва, Външнотъргоска банка, Росселхозбанк, Руската национална търговска банка, Обединената корабостроителна корпорация и редица държавни компании от Крим.

Премиерът Стивън Харпър преупреди, че канадското правителство се готви да наложи ограничения и за руския петролен сектор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    0 0 Отговор
    Абе вие тея "статии" четете ли ги преди да ги публикувате или я карате през просото?
  • 2

    1 5 Отговор
    Путин дърпа Русия назад
  • 3 georgi genchev

    2 3 Отговор
    Kak ia dyrpa nazad,..Gluposti,..Ako nee Putin Rusia shteshe da e mizeria i razgraden dvor kato Ukraina i kato nas......Ti mogesh li da mislish s taia glava.....Rusnatsite i Ruskite pensioneri izkupiha imotite po nasheto chernomorie,....a nashite pensioneri ne mogat da otidat na edna pochivka.....Amerikantsite s tiahnata izmislena Demokratsia,....niamat pravo da se byrkat v rabotite na Rusia......................U nas sys demokratsiata kvo stana,...Dyrgavata Falit ,zaplati 300euro-kyde biaha predi 30godini........Samo taka Bravo na Batko ti Putin.........Iavno tazi mizeria vi e malko,...ta iskate oshte .......

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Тра ла ла

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "georgi genchev":

    Жоре, Жореее.. Кирилицата из нот дед! И съм съгласен, че Русия сами си слагат таралеж в гащите като показват каква са сила.. И какво ще правят като го докарат до някое по-сериозно емабарго.. Да не мислиш, че ще могат да се оправят сами... И тук не говорим само за политически решения ами говорим за политически вмешателство в чисти международни бизнес отношения между много икономически субекти в частния сектор.... или простичко казано - съсипват бизнеса заради едното его.. Разбирам, че не са и в позиция да направят друго и все някак трябва да покажат сила и решителност, но за жалост това не води към нищо добро.. нито за тях нито за нас и ЕС...

    Коментиран от #8

  • 5 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор
    Напротив, ничии интереси няма да се нарушат. Сега просто американците ще правят експорт за страни извън ембаргото и от там ще ги преизнасят за Русия. Така се отварят необятни възможности за сивия бизнес.
  • 6 Десислава Димитрова

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "georgi genchev":

    путин се развива като всеки подобен на него тиранин.идва създаваики ред в обхванатата от хаос русия,наказва част от виновните ,стабилизира държавата,но както казва народа :нивата е дълга!
    той не създаде ,а и не иска да създаде система за самоуправление на русия ,което го прави постоянния необходим ,подобно на цезар или на сталин,което води след себе си и големите пороци на тоталитаризма ,липсата на свобода и свободен пазар.руската икономика се връща назад в плановото съветско русло ,което ще доведе и до резултатите и съответно проблемите ,произтичащи от това.липсата на свободни медии както и алтернатива на сегашните управляващи също ще имат тежки последствия за руския народ.най-лошото е, че сегашната временна ситуация в русия нагнетява напрежение ,което е особено опасно за нас.
  • 7 dhcp

    4 0 Отговор
    Точно пък путин вкара държавата им в ред! Еовта по-няпред са от нас! Имам приятел който работи там като шофьор на автобус и взема по 1000-1500$. Момчето е супер доволно след като знае от каква мизерия се измъкна от бг. Ларихме си преди мевец и естествено стана лар и за стандарта... всичко вика е като в бг, а цигарите и горивото са даже по-евтини. На времето като работихме в Пловдив скляпаше като мишок, а сега си има парички и си угажда. Нека ние си плюем Русия и да говорим, че са зле, а те да си живуркат нормално, не като нас.
  • 8 nakata88bg .

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тра ла ла":

    "целият свят" не е само Сащ и ЕС, Русия въведе санкции срещу държави въвели незаконни сънкции срещу Русия и руския бизнес - ако забиеш на някой шамар, бъди готов да ти размажат мутрата. Точно това става в момента със Сащ и ЕС. Останалия свят (най-вече държавите от БРИКС и Азия) само се радва на тези санкции - така ще могат да заемат свободни места на руския пазар
  • 9 Бате Цецо

    2 0 Отговор
    Отиде ни износът на лютеница, който се опитвахме да рекламираме.

    Дано час по скоро САЩ и ЕС се вразумят, че светът да се нормализира до толкова колкото беше преди.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания