Отидете към основна версия

1 436 4

13 години от атаките на 11 септември

  • 11 септември-
  • атентати-
  • ал кайда

Днес се навършват 13 години от атаките на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон . Редица церемонии в двата града ще отбележат паметната дата.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи отвлякоха 4 пътнически самолета и разбиха два от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Третият самолет се разби в Пентагона. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успя да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той се разби в поле в щата Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

Жертвите са 2 974 души, без 19-те терористи: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. Сред загиналите има представителите на повече от 90 държави.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Каида и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите Ал-Каида и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Каида. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно видът на новите сгради и тяхната конструкция. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември. Непосредствено до мемориалa през 2013 ще бъде завършен Световния търговски център 1 (Кулата на свободата). Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 г. На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

В обръщение към нацията вчера президентът Барак Обама заяви, че Съединените щати няма да се поколебаят да атакуват бойците на "Ислямска държава" в Сирия и няма да допуснат те да намерят сигурно убежище. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини