Отидете към основна версия

1 279 0

Ал Кайда тествала охраната на US летищата месеци преди атентатите

  • мохамед ата-
  • ал кайда-
  • сащ-
  • летища-
  • атентати

Членовете на  Ал Кайда са тествали сигурността на летищата в САЩ няколко месеца преди атентатите от 11 септември 2001 г., пише в. „Ню Йорк пост“. Вестникът се позовава на секретни документи.

Документите показват, че най-малко трима свидетели са видели представители на Ал Кайда в контролно-пропускателни пунктове в международно летище Логан в Бостън. Властите обаче игнорирали показанията на очевидците.

Един от свидетелите е бил техник от American Airlines Стивън Уолъс, който се сблъскал непосредствено с лидера на терористите Мохамед Ата, се казва в статията. Според докладите, Ата е правил клипове и тествал контролно-пропускателен пункт на летището през май 2001 г., т.е. четири месеца преди да се качи на самолет на American Airlines, който се разби в Световния търговски център.

Свидетелят е предупредил за пробив в сигурността, но властите никога не са разпитвали египтянина или са го смятали за заплаха.

Бившият специален агент от Федералната авиационна администрация на САЩ Брайън Съливан коментира, че ако са взети мерки, атентатите от 11 септември, най-малко на летището Логан, са могли да се предотвратят.

Общо трима свидетели са дали показания пред ФБР, които са били сметнати за достоверни. Тяхното разкриване става сега в хода на ново разследване срещу авиокомпаниите и властите във връзка с атентатите от 11 септември 2001 г.

В същото време Ата спокойно се е разхождал из летището без никой от органите по сигурността да го спре или провери документите му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини