Отидете към основна версия

4 896 1

Пакистанското момиче Малала получава Нобелова награда за мир

  • нобелова награда за мир-
  • малала юсуфзай-
  • талибаните-
  • кайлаш сатиарти

17-годишната активистка, ранена от талибаните, става най-младият носител на приза

Снимка: АП/БТА

Пакистанското момиче Малала Юсуфзай (известна и като Юсафзаи), която бе простреляна от талибани, защото иска да ходи на училище, а след като бе спасена, стана активистка в борбата за правото на жените на образование, получи Нобелова награда за мир, съобщи Скай Нюз, позовавайки се на Нобеловия комитет в Стокхолм. Така 17-годишната Малала става най-младият носител на престижната награда.

Тя поделя отличието с индиеца Кайлаш Сатиарти, борец за правата на децата. Двамата ще си поделят и паричната премия от 1,1 милиона долара. Официалната церемония за връчването на Нобела за мир ще бъде на 10 декември, но не в Стокхолм, а в норвежката столица Осло.

Формулировката за удостояването им с наградата гласи: „За тяхната борба срещу подтисничесвото на децата и младите хора и за правата на всички деца на образование“.

Тази година номинациите за Нобела за мир са били рекорден брой – 278. Сред кандидатите бяха Едуард Сноудън и „Новая газета“ - руското издание, в което работеше журналистката Анна Политковская, преди да бъде разстреляна показно заради критиките си към Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Жертва на талибани ще следва в Оксфорд

    Носителката на Нобеловата награда за мир Малала Юсафзаи ще бъде студент в Оксфордския университет, където ще изучава политология, философия и икономик ...
    17.08.2017
    1 149
    0
Новини по държави: