Отидете към основна версия

1 Декември, 2014 21:17, обновена 1 Декември, 2014 21:17 6 858 35

Путин: Спираме „Южен поток” заради България (Видео)

  • владимир путин-
  • ердоган-
  • русия-
  • турция-
  • газ-
  • икономика-
  • южен поток

Турция е вторият по големина търговски партньор на Русия

Русия при сегашните обстоятелства не може да продължи с изпълнението на "Южен поток". Това обяви на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара руският президент Владимир Путин. Според него най-сериозната причина за спирането на проекта,  е нежеланието на България да даде зелена светлина на "Южен поток" и която не показвала, че действа като независима държава.

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия като обезщетение за пропуснатите печалби, не пропусна да захапе руският президент Владимир Путин.

Целият проект е прекратен, заяви президентът на „Газпром” Алексей Милер. Той посочи, че не е възможен вариант за съживяване на проекта.

„Ако България е лишена от възможност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поискат пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно", цитира РИА "Новости" Владимир Путин. "Но, в крайна сметка, това е избор на България."

Според Путин "българските колеги неведнъж казваха: Ще сторим всичко, но "Южен поток" със сигурност ще се реализира, защото съответства на националните ни интереси", но това не се е случило.

Русия и Турция подписаха меморандум за строителство на разширението на морския газопровод до Турция „Син поток”. Той ще бъде с годишен капацитет 63 млрд. куб. м. Това съобщи след руско-турски преговори на високо равнище в Анкара шефът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

Договорът за строеж на разширението на тръбата „Син поток” по дъното на Черно море ще е между „Газпром” и турската компания „Боташ”.  Предстои учредяването на холдинг. До края на годината капацитетът на „Син поток” ще бъде увеличен от 16 млрд. куб. м. на 19 млрд. куб.м. Това ще стане възможно чрез модернизацията на руската компресорна станция.

От своя страна президентът на „Газпром” Алексей Милер съблазни Турция с перспективата да плаща по-малко за газ. От своя страна Владимир Путин обяви, че на Анкара се предоставя отстъпка от 6%.

Миналата сряда министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заплаши, че ако Европа продължава да пречи на проекта „Южен поток“, то Русия може въобще да се откаже от него. Газопроводът е нужен преди всичко на Стария континент, за да намали рисковете за транзита през Украйна, заяви пред руски медии Улюкаев.

„Ако няма подобен интерес, ние няма да го строим. В този случай рискът за нарушаване на доставките трябва да се носи от този, който се е отказал от тази възможност“, отбеляза Улюкаев.

И ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов отбеляза, че сега приоритет се явява строителството на газопроводи не в Европа, а в Азия. Симонов посочи, че ако „Газпром“ гледа на Южен поток като средство за навлизане на ЕС пазара, то министърът на икономическото развитие е заинтересован от минимизиране на загубите по инфраструктурата.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м. газ.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром“.

Руският президент Владимир Путин търси подкрепата на Турция по ключови за Москва въпроси, отбелязва РИА Новости.

ТАСС посочва, че основаната тема ще бъде посветена на икономическото сътрудничество между двете страни.

Турция е вторият по големина търговски партньор на Русия. По тази причина Путин ще се опита да договори увеличаване на газовите доставки за Анкара. Все пак Русия и Турция продължават да имат различия по въпросите за анексията на Крим и подкрепата от Кремъл за режима на сирийския президент Башар Асад.

Освен политическите противоречия, двете страни имат и редица взаимни интереси. Ще се обсъжда строежът на първата атомна електроцентрала в Турция.

Тя е доста голям проект, който трябва да бъде реализиран от Русия в следващите шест години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: