Last news in Fakti

2 Декември, 2014 11:10 10 641 36

Евтиният петрол погреба „Южен поток“

  • петрол-
  • газ-
  • южен поток-
  • газпром-
  • путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евтиният петрол погреба „Южен поток“. Това е основната причина за спирането на проекта за ново газово трасе, коментира в. „Ню Йорк таймс“.

Кремъл ще спечели от спирането на проекта,

защото при близо 70% срив на рублата и намаляването на приходите от нефт и газ, управляващите трябва да мислят да стабилизират бюджета си.

„Южен поток” е огромната финансова тежест за „Газпром“, коментира АП.

Русия обяви газова война на Европа, обобщава в. „Таймс“. Според Ройтерс „Южен поток“ е паднал жертва на конфронтацията на Кремъл със Запада, така и на падащите цени на петрола и сриването на рублата на международните валутни пазари.

Прекратяването на строежа на газопровода “Южен поток” беше обявено снощи от руския президент Владимир Путин, който беше на посещение в Анкара.

Той заяви, че Русия не е в състояние да построи газопровода заради съпротивата на България. След разговори с турския президент Ердоган Путин обяви увеличение на газовите доставки за Турция и намаление на цените за страната от 1-ви януари 2015 г., коментира агенция „Блумбърг“.

Както се подозираше по-рано,

Русия се отказа от газопровода „Южен поток”.

Този мегаломански проект на „Газпром“ имаше повече геополитическо значение, а не икономическа логика, коментира в. „Коммерсант“.

Русия в текущата ситуация трябваше да се откаже от изграждането на такъв крупен газопровод, обобщава Валери Нестеров от Sberbank Investment Research. По мнението му, „Газпром” е станал заложник на липсата си на гъвкавост, като не пожела да се съгласи на отстъпки пред потребителите, които на свой ред са силно политически ангажирани.

Новата тръба към Турция се обсъждаше отдавна, но съществено увеличение в търсенето на руски газ в страната няма да има. Анкара ще се опита да поддържа баланса в доставките от различни източници, включително от Азербайджан, Иран и внос на втечнен природен газ. Избирайки турския вариант,

Москва не се избавя от транзитните рискове.

Анализатори отбелязват, че неведнъж Анкара се е показала като труден преговарящ и неведнъж е променяла позицията си и отменяла договорености.

Южен поток , заедно със „Северен поток” имаше за цел да се заобиколи Украйна.

„От самото начало това беше политически процес, който имаше за цел да се накаже Украйна и тя да бъде отрязана от потока на газа. Не е икономически изгодно да се харчат толкова пари за този газопровод”, коментира пред в. „Гардиън“ руският енергиен анализатор Михаил Крутикин.

Руският парламент Държавна дума определи като навременно и разумно решението за спиране на проекта и пренасочване на енергийните ресурси по други направления.

Сърбия очаква официално съобщение за прекратяването на проекта.

Властите в Белград заявиха, че не са уведомени официално от „Газпром“ за промени, касаещи строежа на енергийното трасе. Според вицепрезидента на Търговската палата на САЩ отказът на Русия от „Южен поток“ няма да повлияе на европейските потребители.

Междувременно стана известно, че Украйна е получила от Европейската инвестиционна банка кредит за 150 млн. евро за модернизиране на газопровода „Уренгой-Позмари-Ужгород”. Румънската преса съобщи за предложение на Юстрийм – операторът на газопроводите в Словакия, да се изгради газопровод от Западна Европа към Балканите като алтернатива на „Южен поток“.

Приказките на Путин и Милер за причините, предизвикали края на „Южен поток“, имат само една цел - да оправдаят пред руснаците факта, че поредният голям проект на страната им трябва да бъде спрян. А всъщност причината за провала са погрешните икономически и политически разчети на руските управници, отбелязва Дойче веле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gala

    0 1 Отговор
    Вы еще верите Дойче веле и Нью Йорк таймс? А история с "Козлодуе" ничему не научила? Все ваши СМИ тоже кричали, что это супер не выгодно Болгарии. И что теперь? эх, братушки...
  • 2 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ТОВА МЕ РАДВА МНОГО ДАНО ДА Е ИСТИНА

    Коментиран от #7, #12

  • 3 laudis

    0 0 Отговор
    През оная им е на руснаците ,че няма да строят Южен поток.Тях като консуматор ги интересува Китай и Индия те натам ще пренасочат милиярдите и към ...Турция, а не одупената на САШ България....дето просто я шиба и Европа и Америка...до сега нищо градивно ...само дето определена върхушка смуче еврофондове...
  • 4 Asen

    0 0 Отговор
    Аз, доколкото разбрах, Южен поток ще се строи, но тръбата няма да минава през България, а през Турция. Така че обяснението с цените на петрола някак си хваща дикиш, аркадашлар.
    Сигурно турците са много глупави, завалийте. Виж, в "Ню Йорк таймс" знаят всичко.
  • 5 ара

    0 0 Отговор
    Радвай се народе прост...на кво се радваш...на мита за еффффтиния
    петрол...САЩ разбиха Ирак и Либия заради него ..ако имаше за кво и нас щяха ни изтърбушат ма ние сме им за т...к,както на Европа така и на американците....ЩО ИМАМЕ НИЕ ТА СЕ РАДВАМЕ -ПЕТРОЛО СИ Е РУСКИ ...ДРЕМЕ ИМ ЗА ЮЖНИЯ ПОТОК МИ НИЕ СИ НАЛЯГАМЕ ПАРЦАЛИТЕ ,ЧЕ ОСВЕН ПРОСТИТУТКИ И ДЖЕБЧИИ и циганчета по целио свет -НЕМА КВО ДА ИЗНАСЯМЕ. друго.......
  • 6 киора

    0 0 Отговор
    ЩОТО ТУРЦИТЕ СА ПРОСТИ ...от там ще минава тръбата...те в Москва направиха за 1 милярд долара мегапарк за внос и износ на стоки...плодове и зеленчуци...всичко и са жънат печалби...А нашите умници са у санкции срещу Русия.
    Прост народ -проста държава.

    Нищо нестава от нас -поне сме умни като г.зове
  • 7 laudis

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    Радвате щото си тотално зле....немащ грам мозък у главата
  • 8 Гостът

    2 0 Отговор
    Козлудуй е строен по времена комунизми - немало е комисонни ни Путински прищевки, ни надути цени. Строен е с робския труд на българските люде, няма нищо общо
  • 9 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Доста неща имаме за изнасяне, едно от тях е златото дето го източват тихо и кротко канадски и американски фирми. Но за това никой не отваря дума, нали сме си взели комисионните в жълти стотинки.
  • 10 кмета

    0 0 Отговор
    браво на турците колкото и да не ги харесвам и повече даже строят атомна централа в турция и кой кой ми най-добрите руснаците защо и тръбата да не минава от там а боко тиквата било блато в белене реактора за първи блок седеше години абе с две думи само трябваше да се боядиса и нали унищожават пристанището в бургас за 5-та военна база на сащ като ,не ставаме за нищо по добре война пак към губещите
  • 11 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Не ниските цени на петрола спряха Южен Поток,а трима американски сенатори.

    Коментиран от #18

  • 12 тошибиян

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    такива като теб радващи се сте за обесване
  • 13 гост

    0 0 Отговор
    боже господи колко простотии събрани на едно място!!! южен поток обикновена тръбя за доставки на газ, без да минава през украйна - украинци обичат да крадат транзитния газ. в южния поток бяха заинтересувани най-вече потребителите - да могат гарантирано да получават точното количество газ. а ЕС се опита да накара Русия да спазва вътрешните си закони, а от къда накъде Русия трябва да спазва някакви правила, които европейци сами си измислиха?! ЕС измисли, че Русия трябва да построи тръбата, да я предаде под контрол на някаква европейска комисия, която да решава кога, какъв и колко газ ще влиза в нея, с други дума - Газпром да построи тръбата, а дали ще може да пусне своя газ по нея - европейци ще решават. това е върха на малоумщина и естествено неприемлимо за Русия. след като ЕС продължаваше да настоява на своите малоумни закони, стана каквото стана - Русия няма да инвестира млрд евро в проект, който след това на практика да подари на ЕС. кой ще страда от цялото това нещо? точно така - потребителите, тоест - европейци! защото 40% руския газ в европа никъде не е отишъл, просто ще продължава да минава чрез украйна - като се развали времето в украйна, дали няма отново да крадат от транзитната тръба??? и европейци отново ще останат на студено! айде честито! малоумни европейски политици оставят на студено собствените си избиратели! За обесценяване на рубла и поевтиняване на петрола - пак простотия! сигурно е съвсееееем случайно, че рублата се обесценя точно при поевтиняване на петрола! Русия получава доходи от петрол и газ В ДОЛАРИ, при по-евтина рубла - доходите СЕ УВЕЛИЧАВАТ!!!! в момента поевтиняване на петрол и "случайно" поевтиняване на рубла върви ръка за ръка, и Русия получава съвсем малко повече доходи отколкото преди!
  • 14 emo

    0 1 Отговор
    zbogom 400 000 000 euro na godina
    Navi sega EU i USA. Sega turcite 6te se gu6at zaradi na6ite prodajni dupedavci
  • 15 emo

    0 0 Отговор
    do koga 6te prodaljava tova golqmo balgarsko narodno tarpenie?
  • 16 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ами нормално си е евтиният петрол да погребе тръбопровода,а по-късно скъпият да го раэрови отново.Не е нормално обаче в България при това поевтиняване на горивата все още да има ограничение на скоростта!Толкова ли е трудно да хвърлим по един поглед към Германия,Италия и т.н.?!
  • 17 paco

    0 0 Отговор
    Не евтиния петрол , а мутрата Борисов погребаха Южен поток.Интересно къде са сега "протестна мрежа" дето скачаха срещу Орешарски , че изтеглил 1.4млрд. а Боко тиквата ще ни зароби с над 12млрд. и протест няма.Нека всеки сам си направи извода.
  • 18 Олигархски

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хрисофор Карамфилов":

    А на бас от кои лобита са и тримата и подпомогнати от Боковите калинки!
  • 19 Киро

    1 0 Отговор
    Наистина добра новина !
    България никога нямаше да спечели и стотинка от този проект!
    Истинската му цена за нас беше малко над 1 милиард евро, в един момент се оказа, че трябва да платим 5,2 милиарда !!! които да вземем назаем от Русия с непазарно висока лихва! И се оказа, че при тази ситуация ще ни трябват 22 години, за да изплатим инвестицията! Само, че пак руските г.золизци пропуснаха факта, че тази калкулация е правена при 100% натовареност на газопровода, а той технологично не може да се натовари и на 50%, защото помпената станция не може да нагнетява и за 50%!
    И кво стана - годините изплащане отидоха към 50, тоест никога!
    А през това време щяха да ни продават като на "приятели" газ по 600+ долара, като за сравнение цената за западна Европа е под 400, за Китай (след строителството на газпоровода) - под 350!

    Това беше поредния опит за ограбване на държавата, както и опитите да ни продават дърти Ф16-ки, между другото!
    И вместо да се чудят на изток или запад да подадат разголения ни г.з, да вдигнат гащите и малко да поработят за България!

    Южен поток да го има само при условие, че спазват ЕС правилата и с печалба за нас!
  • 20 987

    1 1 Отговор
    честит ви студ,а търпете още тия политици
  • 21 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    само не мога да разбера що обвинявате бойко борисов за това, че европа каза не на русия :)?решението да не се строи го взе путин щото не му харесват европейските правила с които бг няма как да не се съобрази!дори станишката и сидеров да управляваха заедно пак ефекта би бил същия ,щото тази тръба не се прави за бг ,а за европа.най-голям ще го ядат сърбите ,те така свалиха гащи милите пред този проект ,харизаха си на русия цялата енергиина система и сега ще трябва да чакат да им я върнат!
  • 22 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя Южен поток е толкова скъп эа БГ,че тр сме луди да го реалиэираме с десетилетия лишения от приходи от трасето в полэа на Русия.Эа капак на всичко се правим на юнаци и купуваме НАЙ-СКЪПИЯ ГАЭ В ЕВРОПА от "братска " Русия.Недай си боже пък като стане авария при българското крайбрежие с тръбата,каква еколог. катастрофа би настъпила и как ще се отраэи на туриэма.А рискът от иэтичане на гаэ по цялото българско трасе?!И хайде на не оплакваме бъдещето на страната ни беэ тоя поток,эащото някакси сме оживели беэ потоци още от 681г насам!

    Коментиран от #25, #29, #34

  • 23 някой си

    0 0 Отговор
    Това което го чета е абсурден пиар :))) Не мог да разбера , защо Българите сме такива дупедавци и при това едновременно и мазохисти. Не мога да разбера и другите , които не участват във вземането на обективни решения , но за сметка на това ръсят глупости колкото да се намират на приказка. Понеже Такива експерти като поста по горе изложената дама...
    Не се знае кой ще го яде...но че ще бъде голям това е ясно.. и най-вероятно ще сме пак всичките ние. Понеже такава голяма дезинформация има на "пазара" , мога смело да проявя отношение че , това което прочетох е просто възмутително. Жалко че нямам достъп до БГ новините тук...но все пак доста смешно се изказват по наш адрес политиците-колеги от ЕС. в частност Италия.
    И понеже , типично в наш стил ние обичаме да казваме..не искаме на нас да ни е добре а на Вуте да му е зле. Мисля че все пак сме достойни да си изсърбаме и така вече студената супа вместо напите "политици" ....за съжаление
  • 24 някой си

    0 0 Отговор
    да не се отчайваме...понеже сме търпяли 5 века...що да не търпим още 5....??? Понеже сме били винаги от към грешната страна на к*ра , няма какво да се промени и сега...
    за да се промени нещо , трябва да се промени цялото ни самосъзнание , но уви ние не сме способни на това...или не го желаем може би...Никой не може да ни отговори. Че на нас все някой ни е виновен...докога....? или всичко е истина за Балканския Синдром....???
    Но понеже страстите около Южен Поток сега са нагорещени , и тук ЗНАЕЩИТЕ И ОСВЕДОМЕНИТЕ са много . на 4-ти декември ще има отново събиране на Енергийните експерти от ЕС .Но този път ще е консилиум и ще бъде за решаването и реализацията на Южен Поток по взаимно съгласие. Лошото е е Русия вече е взела решение да заобиколи България. При което България няма да бъде от страната на печелившите.
    Тук имаше мнение какво щяло да стане ако тръбата доведе до екологична катастрофа...
    Понеже експертите от САЩ , така и от страната на Желаещите , България да остане малка и зависима страна, с народ който да бъде внесен в червената книга , САЩ е правила и прави газ-петроло проводи от Аляска до Мексико. Всичко си има риск....който практически е минимален. А знаещите тук мислят за екологията която е съсипана отдавна от времето на новата Демократична история на БЪлгария . Също така и даваща съгласие за строежи на луксозни и други частни ВИП сгради по защитените ПО ЗАКОН територии на Република България. Сега става дума за екология...А кога най-накрая ще стане дума за спирането на нашето обедняване...??? И понеже сме по умни ...няма да бъде зле да се поохладим тази зима и да погледнем трезво на перспективата посочена от Евро Съюза

    Коментиран от #32

  • 25 някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    цените относно покупката на руската газ ....:))) все пак си има енергиен център има си и енергийни магнати в България. Цената за закупуването не я решават спрямо нашите покупни възможности. тоест...колкого по евтино я купуват , толкова по скъпо ще ни я продадат, и толкова повече прах ще бъде хвърлена в очите ни :) не ставайте наивни ,а това може много лесно да се докаже : някой видя или да чу изявление от страната на г. Златев относно отказа на Р България в участието в Южен Поток ?:)))

    Коментиран от #27, #30

  • 26 някой си

    0 0 Отговор
    цените относно покупката на руската газ ....:))) все пак си има енергиен център има си и енергийни магнати в България. Цената за закупуването не я решават спрямо нашите покупни възможности. тоест...колкого по евтино я купуват , толкова по скъпо ще ни я продадат, и толкова повече прах ще бъде хвърлена в очите ни :) не ставайте наивни ,а това може много лесно да се докаже : някой видя или да чу изявление от страната на г. Златев относно отказа на Р България в участието в Южен Поток ?:)))
  • 27 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "някой си":

    хубаво ,но какво конкретно може да напрвят бг политиците в този случай?

    Коментиран от #35

  • 28 rolex

    0 0 Отговор
    Да се ускори час по-скоро раэработката на собствени гаэови находища в Черно море!

    Коментиран от #31

  • 29 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Видях няколко твои коментара и ми е чудно как още има такива наивници, като теб. Наистина ли мислиш, че твоя боко е борец с бсп?
  • 30 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "някой си":

    Напълно съм съгласен.
  • 31 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "rolex":

    Ми няма,иначе би било чудесно,да сме сега като Румъния,които имат собствени източници,още от времето на Хитлер,и сега да гледаме сеир.Опити и сондажи са правени по отдавна от колкото си мислиш,и от Руснаци и в новата си история от западни големи компании които още дупчат,и са намерили пренебрежимо малки количества.Газ може да има към територялните води на Румъния но те не ни допускат до там,гледат си и те интереса,а уж сме от един отбор.
  • 32 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "някой си":

    хаха, Някой си, трол, каква Италия те гони бе? "Слуховете" ти идват от килимчето в Москва, не лъжи хората!

    И откъде ще "заобиколи" България бе, през Турция ли? Нали това ще удвои разхода и турците ще им извият ръцете бе?!
    Или през Румъния, където, за разлика от България, има пълен консенсус за разграничване от Русия, освен това са в скрит конфликт заради Молдова?

    Откъде ще мине бе, ако заобиколи България, през Луната ли?

    Аман от глупости на разни купени матрьошки да пишат по сайтовете!

  • 33 AleX

    0 0 Отговор
    Много ти отива ника... ти си пример за закостенелите нрави на Българина
  • 34 Alex

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Много ти отива ника... ти си пример за закостенелите нрави на Българина
  • 35 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    Сигурно това, което са направили немските политици, за да има сега "Северен поток"...

    Коментиран от #36

  • 36 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Монго":

    и то е...?