Отидете към основна версия

1 821 12

Украйна: Борбата за плячката

  • украйна-
  • майдан-
  • олигарси-
  • олигархия

Един от факторите за войната между олигархическите кланове е необходимостта да се създаде в западните партньори, т.е. стопани, илюзията за борба с корупцията и незаконния бизнес

Предполагаше се, че така наречената "революция на Майдана" е била   за демокрация, западни ценности и против корупцията и олигархията.   Реалният резултат от нея обаче издигането на власт на една група   от олигарси, сменила друга група от олигарси, а в наши дни   победителите се бият помежду си за плячката. Това пише Джордж  Мартин за сайта Marxist.

Борбата за власт рязко се изостри

през тази седмица (миналата   седмица - бел. ред), когато Игор Коломойски, губернатор на    Днепропетровска област, олигарх - милиардер, изпрати своите частни   въоръжени отряди да завземат централите на две интересни за него   държавни компании. Сблъсъкът приключи с това, че президентът Петро   Порошенко (също олигарх) принуди Коломойски да се оттегли на 25   март като губернатор.

Веднага след това последва показен пред всички телевизии арест на   двама високопоставени чиновници, обвинени в корупция. Тяхното   задържане стана по време на заседание на правителството. Тези   събития бяха коментирани от западните медии като проявление на   стремежа на Порошенко да се противопостави на олигархията и да   изкорени корупцията. Обаче, това не е така.

Игор Коломойски – един от основните украински олигарси,

който   забогатя за сметка на разграбването на държавната собственост при   разпада на Съветския съюз. През годините Коломойски усъвършенства   похвата да използва въоръжени бандити при превземането на   интересуващите го компании. Списание "Форбс" дори припомня   проведена от олигарха експроприация: "През 2006 г. стотици наети   хулигани, въоръжени с бейзболни бухалки, железни пръти, газови   пистолети, револвери с гумени куршуми и тояги със сила завзеха   Кременчугския стоманодобивен завод.  

"Форбс" оценява състоянието на милиардера на $1,3 млрд. Той има   интереси в енергетиката, авиацията, медиите и банките. Той стана   един от основните бенефициенти от свалянето на власт на бившия   президент Виктор Янукович. От новите управляващи той беше назначен   за губернатор на промишления регион - Днепропетровска област.

Западните издания премълчават, че

бившият губернатор използва същите методи,

които преди години приложи срещу своите бизнес   конкуренти.
Коломовски въоръжи, спонсорира и организира ултрадесните главорези   от Десен сектор, но и батальоните "Азов", "Донбас", "Днепър-1" и   други. Те формално се вляха в състава на Националната гвардия, но   олигархът продължава да има контрол над тях.

Новоназначеният губернатор на Днепропетровска област Валентин   Резниченко е бивш бизнес партньор на олигарха и медия - магнат  Борис  Ложкин, който сега е ръководител на президентската  администрация  на Петро Порошенко. И разбира се в миналото Ложкин,  Резниченко и  Порошенко са били бизнес  -партньори.

Естествено, че един от факторите за тази война между   олигархическите кланове, е необходимостта да се създаде илюзията в   западните партньори, т.е. стопани, за борба с корупцията и   незаконния бизнес. Неслучайно притежаващата американско   гражданство Наталия Яреско беше назначена за финансов министър, за   да убеди западните капиталисти, че украинското правителство   принуждава бизнесмените да работят прозрачно.

Властта на олигарсите продължава

(въпреки всички обещания и илюзии, породени от революцията на Майдана).
Към нея се добави хиперинфлацията, затворените заводи и   продължаващата война на изток, заплахата от колапс на икономиката  и  суровите мерки за икономии, наложени от МВФ. Всички тези  фактори  изпитват търпението на народа на Украйна. Преди дни на  протест  излязоха миньорите с искания за изплащане на заплатите.  На редица  заводи и предприятия има прояви на изблик на гняв.

В  опит да се  изплашат кредиторите на Украйна, за да направят  отстъпки,  финансовият министър Наталия Яреско ги заплаши: "Ако,  да не дава  Господ, настъпи следваща революция, тя няма да бъде  такава,  каквато я познаваме".
Възможно е финансовият министър да не е далеч от истината.

Със съкращения

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини