Отидете към основна версия

2 046 13

САЩ правят контраоферта към Гърция за "Турски поток"

  • сащ-
  • турски поток-
  • гърция

Това е станало ясно по време на среща на гръцкия външен министър с Джон Кери

Снимка: БТА/AP

Съединените американски щати са готови да контрират офертата на руския енергиен гигант Газпром за инвестиция в гръцката част от  газопровода „Турски поток“, съобщи sputniknews.com

Това е заявено от гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас, който е на петдневно посещение в САЩ и вече проведе разговори с държавния секретар на страната Джон Кери. Пред „Асошейтед прес“ Котзиас заявява, че Кери  е казал, че от  САЩ ще изпратят енергийния посланик на държавния департамент Еймос Хочстейн, който да отправи нова оферта за проекта.

От „Газпром“ вече обещаха на Гърция потенциални печалби, включително и десетгодишна сделка за доставки на газ на намалени цени.  Кодзиас определя това като много „добра оферта“ и признава, че в Атина я обмислят от икономическа, а не от политическа гледна точка.

В края на миналата година  изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер обяви план за строежа на тръбопровод до Турция с годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра. 14 милиарда от тях ще отиват към Турция, а останалите ще минават през хъб на гръцко-турската граница и ще се разпределят между останалите клиенти от Европа.

В САЩ отдавна са много критични към зависимостта от руския газ на Европейския съюз. Американците планират стартирането на собствени енергийни проекти в региона, за да се прекрати доминацията на руския производител.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини