Отидете към основна версия

1 500 14

Стрелба на изложба с карикатури на пророка Мохамед в САЩ

  • стрелба-
  • пророка мохамед-
  • изложба-
  • карикатури-
  • далас-
  • сащ

Властите претърсват галерията за евентуални експлозиви

Снимка АП/БТА

Двама въоръжени мъже, които открили огън по време на изложба с карикатури на пророка Мохамед, в предградието на Далас Гарланд, са били застреляни и убити от полицията, съобщи телевизия Си Би Ес.

Стрелбата станала малко след 19:00 часа местно време в изложбения център Къртис Кулуел, където се е провеждал конкурс за карикатури на пророка Мохамед. На мястото са присъствали около 200 души, съобщават от полицията.

Един охранител е бил ранен и  настанен в болница без опасност за живота, предаде Ройтерс.

Събитието, наречено "Нарисувай Пророка" е арт изложба на рисунки на мюсюлманския пророк Мохамед, организирано от базираната в Ню Йорк организация "Американска инициатива в защита на свободата". Най-добрата карикатура, изобразяваща пророка Мохамед е щяла да спечели награда от 10 хиляди долара.

Войник от специалните части се появил на сцената и прекратил конкурса, след като съобщил на присъстващите, сред които репортер на Асошиейтед прес, че е станала престрелка.

Той заявил, че офицер и двама заподозрени са били застреляни.

Центърът бил заключен с хората вътре, но по-късно те били преместени в друго помещение и оттам ще бъдат евакуирани в съседна гимназия, съобщава Си Ен Ен.

Властите претърсват мястото за взривни устройства.

"Заради ситуацията и случилото се днес, както и това, на което бяхме  свидетели в последно време на подобни събития, смятаме, че може да има поставена бомба", заяви полицейски служител.

Засега няма официална информация за стрелбата и за самоличността на стрелците.

Карикатурите на Мохамед се считат за изключително обидни сред мюсюлманите и бяха причина за изблици на насилие в други части на света.

През януари в Париж бяха убити 12 души в редакцията на френския вестник „Шарли Ебдо“ заради публикуването на карикатури на пророка.

Памела Гелър, президент на „Американска инициатива за защита на свободата“, заяви, че конкурсът в Тексас е организиран в защита на свободата на словото и в отговор на насилието, предизвикано от рисунките на Мохамед.

Нейната организация е известна с кампанията си срещу строителството на ислямски център близо до сринатия при атентатите от 11 септември Световен търговски център и със закупуването на рекламно пространство в медиите в САЩ за публикуване на критики срещу исляма.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини