Отидете към основна версия

4 578 3

Последният от екипа на Фон Браун почина

  • оскар холдерер-
  • фау-2-
  • сатурн v

Ученият беше последният жив представител на екипа от 120 инженери

Снимка: АП/БТА

Последният оцелял от германските инженери, които пратиха американски астронавти на Луната - Оскар Холдерер, е починал в Алабама, съобщи АП.

Би Би Си уточнява, че преди седмици 95 – годишният Оскар Холдерер е получил удар миналата седмица и не е успял да се възстанови.

Ученият беше последният жив представител на екипа от 120 инженери, които след края на Втората световна война с помощта на американската армия се преместват в САЩ. Всичките те бяха участвали в разработването на германските ракети Фау-2.

Германските инженери играят ключова роля в създаването на ракетата Сатурн V, с която американците стъпиха на Луната през 1969 г.

Оскар Холдерер получава американско гражданство през 1955 г. След пенсионирането си от НАСА през 1974 г. той насочва своите усилия към създаването на оборудване за астронавти, което продължава да се използва и в наши дни.

Вернер фон Браун е създател на ракетите от серията Фау-2.

Освен това Вернер фон Браун е бивш член на СС и лично е познавал Адолф Хитлер, факт който е пренебрегнат от американските политици по-късно.

След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - „Д. Маршал“ в Хънтсвил, Алабама.

Той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. Много от учени в НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини