Отидете към основна версия

1 156 6

Американски моряци полагат основите на противоракетен щит в Румъния

  • румъния-
  • противоракетен щит-
  • моряци-
  • сащ-
  • aegis-ashore

Руският президент Владимир Путин многократно осъди строежа на съоръжението

Снимка .navytimes.

Първите американски моряци, които полагат основите на американският противоракетен щит „Aegis-Ashore“ в Румъния вече са на мястото на спорния противоракетен щит, обавиха от базата на военоморските сили в Европа.

Моряците пристигнаха миналия месец като част от първата вълна, която ще "положи основите на пълното разгръщане на съоръжението."

Обявяването на старта на системата за противоракетната отбрана в Девеселу е с крачка по-близо до влизане й в действие.

Руският президент Владимир Путин многократно осъди строежа на съоръжението твърдейки, че щитът е насочен към нарушаване на стратегическия баланс на силите в Европа.

Командир Джошуа Люис, изпълнителен директор на системата „Aegis-Ashore“, заяви, че първият контингент ще установи процедури и организация на работния процес за новото съоръжение.

Щитът в Девеселу е първата от двете противоракетни отбранителни системи, планирани за разполагане в Източна Европа. Вторият е планирано да бъде разположен в Полша през 2018 г.

САЩ заяви, че ракетните щитове са предназначени да спрат атака от ракети със среден обсег към Европа от престъпни държави като Иран. Но Русия вижда щитовете като пряка заплаха за своята позиция в света.

Путин заяви пред руските депутати през декември, че според него ракетните  щитове са дестабилизиращи.

"[Анти-балистичната противоракетна отбрана] представлява заплаха не само за сигурността на Русия, но и за целия свят, с оглед на възможната дестабилизация на стратегическия баланс на правомощията. Вярвам, че това е опасно и за Съединени щати, тъй като се създава опасна илюзия за неуязвимост и засилва тенденцията на едностранни, често необмислени решения и допълнителни рискове", каза Путин.

Ракетния щит се намира в стара румънска военновъздушна база и ще бъде обслужван от моряци, които ще се ротират на всеки 6 месеца. Той ще бъде оборудван с радарна система SPY-1.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: