Отидете към основна версия

744 0

Обвиниха Израел в подслушването на иранските ядрени преговори

  • израел-
  • иран-
  • шпионаж-
  • преговори

Израел отрече отвиненията

Снимка АП/БТА

Израел отрече подозренията, че е подслушвал преговорите за ядрената програма на Иран, след като охранителна фирма заяви, че компютърен вирус е хакнал местата от преговори, пише Би Би Си.

Руската фирма Касперски заяви, че е открила подобрена версия на вируса "Дуку" в компютрите на трите европейски хотела, които са били домакини на преговорите между Иран и шестте преговарящи страни. От компанията заявиха още, че вирусът е толкова съвършен, че трябва да е създаден от правителството.

Правителството на Израел отказа да коментира информацията, но заместник външният министър Ципи Хотовели отхвърли твърденията, че страната е замесена в шпионажа, като безпочвени.

През март „Уол Стрийт Джърнъл“ съобщи опасения от представители на САЩ, че Израел шпионира преговорите зад затворените врати. По онова време Израел отрече твърденията, че е шпионирал.

Касперски и американската компания Симантек обявиха, че вирусът има нещо общо с по-рано открития шпионски софтуер „Дуку“, който според експерти е разработен от израелците.

Вирусът заразява компютри в мрежа и е трудно да се открие.

САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай се стремят да постигнат окончателно споразумение за ограничаването на ядрената програма на Иран в замяна на облекчение на санкциите. Те се опасяват, че Иран иска да създаде атомна бомба - нещо което Иран категорично отрича.

Израел не е страна в преговорите, въпреки че се чувства особено застрашена от възможността за ядрен Иран.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини