Отидете към основна версия

26 Юни, 2015 19:11, обновена 26 Юни, 2015 19:11 1 501 4

България остро осъжда терористичните актове в Кувейт, Тунис и Франция

  • кувейт-
  • франция-
  • тунис-
  • българия-
  • остро осъжда-
  • терористични актове-
  • атентат

Плевнелиев също осъди терористичните атаки във Франция, Тунис и Кувейт

Кадър от Тунис

Остро осъждаме терористичните актове от 26 юни в джамията „Имам Ал-Садик” в Кувейт и хотелски комплекси в гр. Сус, Тунис, довели до смъртта на общо над 40 и раняването на много други цивилни граждани по време на петъчната молитва в кувейтската столица и в резултат на терористичното нападение в туниския курортен център, заявиха от Министерството на външните работи на Република България.

Поднасяме своите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените и изразяваме дълбокото си възмущение от използването на агресия. Убийството на невинни хора не оправдава каквито и да било цели и политики.

Изразяваме надежда, че гражданското общество в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка ще намери съпротивителни сили за противодействие на разпространението на терористичната и радикална философия на групировки от рода на „Ислямска държава” и „Ал-Каида”.

Изразявайки солидарността си към кувейтския и туниския народи, призоваваме всички сили участници в политическите процеси в страните от региона да мобилизират целия си наличен ресурс в името на възстановяването на стабилността и сигурността във всички конфликтни точки, източник на напрежение.

От МВнР заявиха още и че остро осъждат извършения днес атентат във фирма „Air Products“ в Сен-Кентен-Фалавие, Франция.

Изразяваме своята солидарност с народа на Франция в противопоставянето ни на всяка атака срещу ценностите на мира, демокрацията и свободата.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни телеграми до президента на Франция Франсоа Оланд, президента на Тунис Беджи Каид Есебси и до емира на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах  по повод терористичните атаки в Лион, Сус и Кувейт.

Президентът Росен Плевнелиев осъди всяка форма на тероризъм и насилственото отнемане на невинни човешки животи.

„Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Наш общ дълг е да обединим усилията си срещу тази заплаха и да работим заедно за изграждането на един по-сигурен и мирен свят“, категоричен беше държавният глава.

„С дълбока скръб приех новината за терористичните актове. Бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования на близките на загиналите“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава отправи пожелания за бързо възстановяване на ранените.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Броят на жертвите в Тунис расте

    Броят на загиналите в нападение срещу хотел в покрайнините на тунизийския курорт Сус достигна 37 души. 36 души бяха ранени, съобщи министърът на зд ...
    26.06.2015
    1 485
    0
  • Смъртоносен атентат на плаж в Тунис

    Най-малко 27 души, сред които и чужденци, са били убити при терористична атака в тунизийския курортен град Сус, съобщава министерството на вътрешни ...
    26.06.2015
    8 260
    0
  • Бомбен атентат в джамия в Кувейт (Снимки 18+)

    Поне 13 души са загинали след бомбен атентат в шиитска джамия в Кувейт, съобщи „Индипендънт“. Много хора са ранени, като различни и ...
    26.06.2015
    4 167
    0