Last news in Fakti

26 Юни, 2015 16:14, обновена 26 Юни, 2015 18:37 7 957 0

Смъртоносен атентат на плаж в Тунис

  • тунис-
  • атентат-
  • загинали-
  • сус-
  • простреляни

Десетки загинаха след като въоръжен мъж открил стрелба в туристическата зона на град Сус

Смъртоносен атентат на плаж в Тунис - 1
Снимка: БТА/AP

Най-малко 27 души, сред които и чужденци, са били убити при терористична атака в тунизийския курортен град Сус, съобщава министерството на вътрешните работи, цитирано от Би Би Си.

Нападението е станало в хотел Imperial Marhaba, който се намира на плажната ивица, съобщава източник, цитиран от Ройтерс.

Сред убитите има граждани на Германия и на Великобритания, предадоха световните агенции. За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

По-рано днес властите заявиха, че един от нападателите е бил застрелян, а друг преследван от армията и от полицията. Източник от силите за сигурност, който е на мястото на инцидента, заяви, че простреляният е бил въоръжен с автомат Калашников.

Според местното радио Jawhara FM нападателите са били облечени в полицейски униформи, за прикритие.

Към 18:30 часа стана ясно, че тунизийските власти са задържали двама заподозряни в атаката над двата хотели в тунизийския курорт Сус. Това съобщи местната радиостанция Mosaique FM.

Задържаните са помогнали на един от нападателите, които откриха огън на плажа пред два хотела, включително Impérial Marahbé.

Според най-новата информация, жертвите на нападението са достигнали 30 души, 40 са били ранени.

Местни медии смятат, че въоръжените лица може да са имали конкретни мишени в курорта - но това все още не е потвърдено от властите.

Очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Държавната телевизия съобщи, че изстрели са били чути и от плажа пред друг хотел.

Британски турист разказа пред Би Би Си, че е чул атаката в съседния хотел. Той разказа, че на летовниците и почиващите е било наредено да се скрият в квартирите на хотелския персонал и да изчакат там докато не отмине всичко.

Елизабет O'Брайън, ирландка, която е на почивка с двамата си сина в курорта, описа пред "Гардиан" как грабнала децата си и хукнала да бяга когато чула изстрелите.

Гари Пайн, британски турист, който се намирал в близост до мястото на атаката, каза пред Sky News, че първонаално помислил, че са фойерверки, но  последвала експлозия от съсъдния хотелски комплекс.

"Имаше масово изселване от плажа", каза Пайн, добавяйки, че синът му му казал, че е видял някой да се измъква към брега на морето. 

Град Сус е популярна туристическа дестинация, , посещавана от европейци.

Тунис е в повишена бойна готовност от март насам, когато бунтовници убиха 22 души, предимно чуждестранни туристи, при нападение на музей в столицата Тунис.

Очаквайте подробности!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА