Отидете към основна версия

11 Юли, 2015 20:44, обновена 11 Юли, 2015 20:44 2 981 21

Замеряха с камъни сръбския премиер в Сребреница

  • сребреница-
  • камъни-
  • александър вучич-
  • замерван-
  • церемония-
  • босна-
  • глава-
  • сръбски премиер

Камъни и бутилки летяха по сръбската делегация

Снимка: БТА/ AP

Сръбският министър-председател Александър Вучич бе замерван с камъни и освиркван в Сребреница, съобщи Srbija Danas.

Изданието пише, че премиерът на Сърбия е бил ударен в лицето с камък, а полицията е задържала един от нападателите.

Вучич присъства на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди 20 години босненската сръбска армия избива хиляди мюсюлмани.

Камъни и бутилки летяха по сръбската делегация, която веднага е напуснала мемориалния комплекс след инцидента.

Сръбската агенция Tanjug съобщи, че вследствие на удара по главата на Вучич са били счупени очилата му.

Част от присъстващите на церемонията викаха „Вучич вън!“. Човек от охраната на сръбския премиер отвори чадър, за да предпази Вучич, но той отказа.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович осъди остро инцидента в Сребреница, определяйки го като „опи за убийство“.

В Сребреница бе и бившият американски президент Бил Клинтън, който бе аплодиран от насъбралото се множество. 

Клинтън похвали Александър Вучич за куража му да присъства на церемонията в Босна. Би Би Си припомня, че гневът на тълпата е предизвикан и от факта, че Сърбия осъжда клането, но никога не използва думата „геноцид“, за да опише с нея случилото се.

По-късно Александър Вучич заяви, че семействата на жертвите от Сребреница не стоят зад днешното нападение срещу него. То е провокирано от група запалянковци от Сърбия, каза Вучич по повод инцидента, при който беше замерян с камъни на поклонението пред убитите от сърби 8 хиляди мюсюлмани по време на босненския конфликт.

В обръщение, което направи след завръщането си в Белград, премиерът Вучич заяви, че ръката му винаги ще остане протегната към босненския народ. По думите му, групите, които са го нападнали, са обидили майките и семействата на жертвите. 
 
От своя страна кметът на Сребреница Джамил Дуракович нарече хвърлянето на камъни срещу сръбския премиер дело на болни мозъци и оцени като достоен акт присъствието на Вучич на церемонията. 
Един от нападателите е арестуван, съобщи междувременно босненският вестник Дневни аваз.

На 11 юли 1995 година в Сребреница се извършва масово клане, което ще остане в историята като най-голямата жестокост на европейска земя след края на Втората световна война.

Повече от 8000 мъже и момчета са заклани, само защото са мюсюлманин. Те са част от около стоте хиляди мюсюлмани, които ще бъдат убити по време на войната, като част от кампанията за етническо прочистване. 

В мемориалния център „Поточари“ в Босна и Херцеговина ще бъдат погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини