Отидете към основна версия

6 122 103

Бивш руски генерал ни плаши с бомби и ракети

  • леонид решетников-
  • плаши-
  • бомби-
  • ракети

Големият въпрос, според него, е съществуването на Украйна като едно цяло

Директорът на руския Институт за стратегически изследвания Леонид Решетников недвусмислено заплаши САЩ и техните съюзници (сред които е и България) с ракети и бомби.

В интервю за БНР бившият генерал-лейтенант от Руското разузнаване, роден в Потсдам (тогава ГДР) през 1947 г., завършил история в Харковския университет, в периода 1971-74 година специализирал в Софийския университет, а след това служил във Външното разузнаване на СССР и Русия, заяви, че Русия не е Ирак или Сирия и „бомби и ракети ще полетят натам, където има американски войски”.

Факти.бг ви предлага целия текст на доста бруталните изявления на Решетников пред националното радио, който признава, че „наши хора загиват в Донбас”, въпреки официалната руска позиция:

Обявена ни е война във всяко отношение. И всички страни се наредиха в колона зад Съединените щати и участват в тази война срещу Русия, подчертава Леонид Решетников.

Нека не се заблуждаваме, продължи той. Ние в Москва, в Кремъл, прекрасно виждаме това, какво са организирали САЩ и как се държат техните съоюзници. Всичко, което се прави не е във връзка със събитията в Украйна. Всичко се прави с цел да бъде отслабена Русия, с цел да не се допусне нейното по-нататъшно развитие като свръхдържава. А Русия е именно такава.

На въпрос възражда ли си Студената война и дали тя може да стане Гореща, Решетников отговори:

Разбира се, тя се възражда, но като цяло, никога не е спирала. В известна степен беше стихнала, но ние в Русия постоянно изпитваме въздействието на тази Студена война, която САЩ и техните съюзници водят срещу нас. А сега, тя просто се изостри. Що се отнася до Горещата война, вече има прояви на такава. Наши хора загиват в Донбас. Това не е мащабна война, но това са горещи прояви.

Сега ситуацията е следната, обобщи Решетников: Ако те продължат да организират въоръжени конфликти по границите на Русия и на наша територия, върху американските градове ще започнат да падат бомби! Това трябва да се има предвид. Ние не сме Ирак, не сме Либия, не сме Сирия. Няма как да се получи, ние тук да загиваме, а те да си седят на своя остров. Натам ще полетят бомби и ракети! Това трябва да е ясно. Бомбите и ракетите ще полетят натам, където има американски войски, независимо в коя страна, независимо какви са били историческите корени, независимо от дружбата и любовта! Това трябва да е ясно на всички по света. И да спрат агресията на американците, а не да ги награждават с ордени „Стара планина”.

По отношение на Украйна Решетников коментира:

Украйна попадна в ръцете на болни националисти, болни хора, които градят цялата си политика върху откъсването от Русия. Но не трябва да се забравя, че там живеят 15 милиона руснаци по произход. Кой ще издържа 45-милионна страна с огромни заводи, фабрики, с огромно селско стопанство? Всичко това трябва да функционира, продукцията трябва някъде да се реализира. Европа ли ще хранят? Но Европа не се нуждае от това. Европа с Гърция не може да се справи – вкараха я в такива заеми, че изходът не се вижда. България също е в тежко положение. И изведнъж още 45 милиона души... Как ще издържат тази страна, която е в икономически колапс? В близко време очакваме само влошаване на икономическата и политическата ситуация в Украйна. Хората започват да се събуждат, виждат какво се случва и сепаратистките, както ги наричат, тенденции, ще се усилват. И съществуването на Украйна, като едно цяло, каквото е създадено през 1918 година, каквото е създадено от болшевиките (преди това Украйна не е съществувала) – това е големият въпрос.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини