Last news in Fakti

21 Юли, 2015 13:13 4 186 8

Как Леонид, Алексис и Панайотис размениха Атина за Донбас

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • леонид решетников
Как Леонид, Алексис и Панайотис размениха Атина за Донбас - 1
Леонид Решетников е представител на най-силния мозъчен тръст на Кремъл - Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Следя гръцките социологически изследвания и мога да ви уверя, че Алексис Ципрас е следващият министър-председател на Гърция", заяви Леонид Решетников на 13 май 2014 г. в Москва пред руски дипломати, консултанти и анализатори на форум на на най-силния мозъчен тръст на Кремъл - Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Това пише в анализа си„Леонид, Алексис и Панайотис“ Павлос Пападопулос във в. „Вима“ .

Леонид Решетников е представител на най-силния мозъчен тръст на Кремъл - Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Сред гостите бяха Алексис Ципрас, Н. Коциас, Н. Папас и Й. Драгасакис, тогавашният дипломатически съветник на президента Айфандис и Надя Валавани- всички те бяха официални гости на руското правителство. Почти всички бяха запознати за ролята на г-н Решетников за развитието на гръцко-руските отношения. Мнозина от гръцките гости го познаваха лично, защото от 80-те години на миналия ХХ в. те бяха активни членове на гръцката комунистическа партия, която поддържаше близки отношения с Москва.

Но кой е г-н Решетников?

68-годишният ръководител на руския Институт за стратегически изследвания говори свободно гръцки език и е един от най-силните и най-ярките съветници Владимир Путин по външнополитически въпроси.

Самият Решетников отскоро се занимава активно с управлението на украинската криза и изигра централна роля в отслабване на западната позиция за Източна Украйна.

Освен гръцки език, Решетников говори и сръбски и български езици. Това се дължи на факта, че от 1976 г. той се занимава активно с Балканите и Гърция като прави проучвания и изследвания отначало за КГБ, а след това за Службата за външно разузнаване (СВР). До 2009 г. той е ръководител на Дирекцията на информация и анализ на СВР.

В наши дни освен директор на РИСИ той е и член на Съвета за сигурност на Руската федерация и на Научния съвет на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната.

Решетников е известен като „руския Кисинджър“. Оглавяваният от него научен център, с подкрепата на силното финансиране от Министерството на външните работи, има за цел да се превърне в руския отговор на западни центрове RAND и Stratfor. Оценките на Решетнков намират голямо отражение върху стратегията на Москва.

След това пътуване до Москва, Алексис Ципрас категорично осъди Европейската политика в Украйна и подкрепиха референдума в източната част. Според достоверни източници, Ципрас е планирал през 2014 г. с „подкрепата“ на Москва да подготви надежден план за връщане на драхмата.

С него са били запознати Панос, Драгасакис, Варуфакис, Папас, Лафазанис. Всички те били на мнение, че след като германците осъзнаели, че Гърция е решена да скъса с Еврозоната, са щели да склонят и да изпълнят гръцкото искане за голямо отписване на дълга и така Ципрас щял да промени Европа, в което той вярвал.

Премиерът следвал убедително този път от миналата година до преди няколко дни. Затова той отхвърлил много от предложенията на кредиторите за споразумение, които били по-изгодни за страната от последното. Но той обаче е искал максимума.

Както негласно призна Янис Варуфакис в последното си интервю за ЕРТ, той е бил наясно, че въвеждането на националната валута е немислимо без държавата да има силни резерви в чуждестранна валута. По този причина той се обърнал към Москва за заем от10 млрд. долара, които да се използват в подкрепа на драхмата. Междувременно експерти от гръцкото министерство на финансите са проучвали модела на отцепване на Словакия от Чехословакия в началото на 1993 г. и въвеждането на словашката крона.

Москва формално не отхвърли искането, но лансира идеята за авансово изплащане на 5 млрд. долара за Южен поток. Искания за доларови заеми бяха изпратени до Иран и Китай, но нито една от двете страни не се поддаде на изкушението.

Основно място сред арсенала на гръцката дипломация заемал и въпросът за секюритизация на бъдещите приходи от оползотворяването на запасите от нефт и газ в Егейско море, които щели да се използват за подкрепа на валутния ресурс на новата драхма.

Може би затова Германия, която следеше с растящ гняв /.../ дипломацията на Атина по света, де факто иззе бъдещите запаси от нефт и газ, като автоматично ги включи в новия фонд за разпродажба на държавно имущество.

Москва размени Атина за Донецк и Луганск

През първите пет месеца на премиерския пост Ципрас посети Русия два пъти. Вторият път на 19 юни в Санкт Петербург, той каза пред Владимир Путин: "Ние сме хора на морето, които не се страхуват да се насочат към обширни и нови морета, за да достигнем до ново и сигурно пристанище.

Според добре осведомени източници Ципрас е пътувал до Русия, за да съобщи за взетото решение за свикване на референдума и затварянето на банките. Последният ход не е бил възприет от премиера като провал, а като стимул, който би тласнал гърците към нови морета.

Началото на края настъпи в следобедните часове на гласуването от допитването, когато в Атина пристигна първата информация, че Русия вероятно няма да подкрепи гръцката драхма.

Последната искрица надежда угасна и по време на визитата на Алексис Ципрас в Европейския парламент. След това той ясно разбра, че ще взриви държавата без споразумение и реши да предаде без бой Гърция в ръцете на Ангела Меркел.

Какво се случи? Защо така безславно приключи този гръцко-руски флирт? Според една от версиите, Русия размени Атина за Донецк и Луганск в Донбас.

Почти едновременно с гръцкия референдум лидерите на проруските региони на Източна Украйна, насрочиха за есента местни избори, които се интерпретират като стъпка към отцепването, без да има реално противопоставяне от Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Проницателни анализатори виждат зад това ръката на прагматика Решетников. Руският ветеран спаси и друга страна, нашата родина, за която знае толкова много ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенчо

    0 2 Отговор
    Mосква едва ли има финансови и политически сили да разменя каквото и да било
  • 2 ууии

    0 0 Отговор
    Представяш ли си хипотетичната размяна - какво по дяволите има в Донбас въглища и пиянки
    Предполагам и на Путин не му трябва прави целия цирк за да надъхва руснаците. Иначе ще се огледат,ще се замислят и ще видят че пак са на опашката

    Коментиран от #5

  • 3 славейков

    1 0 Отговор
    МАЛЪК ПЕНЧО

    Пенчо бре, чети!
    Пенчо не чете.
    Пенчо, работи!
    Пенчо пак не ще.

    Пенча го мързи,
    гледа да лежи,
    ходи, та се май,
    търси да играй.

    Време се мина,
    Пенчо порасна,
    иска да яде,
    няма откъде.
  • 4 Тасос

    0 1 Отговор
    Твърде много издигнахте интелекта на някои политици ибрикчии.Тепърва ще видим как се лази по колене.А гърците не ги съжалявам защото си го заслужават.
  • 5 охобохо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ууии":

    Има и шисти .
  • 6 galaxy

    0 0 Отговор
    И Решетников и Кисинджър са много големи мозъци! Както и Русия и САЩ са водещи нации с огромни възможности. На базата на достоверна информация събрана от службите, те могат да предвидят поне няколко хода напред . Правилните ходове не се взимат по симпатии, а по интереси. Русия не е СССР, така, че помощта за Ципрас не е гарантирана и безусловна. Поради същата причина , Русия не сипе пари и в България. Така, че на ход са агитките, но мача ще се решава от собствениците на на отборите на по-спокойни места.
  • 7 galaxy

    0 0 Отговор
    Когато изглежда, че губиш, то другите не знаят какво ще спечелиш! Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат!
  • 8 Узо и сертаки

    0 0 Отговор
    Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ
    10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32. 5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските
    Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Т. е. 32. 5 тона злато.

    И на поличките Ще им излезе през носа тази подкрепа.