Отидете към основна версия

1 437 2

ЕК: България отговаря на изискванията за Шенген

  • българия-
  • румъния-
  • шенген-
  • изисквания-
  • наташа берто

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че днес Шенген не функционира

Снимка: БТА/ AP

България и Румъния изпълняват необходимите условия и критерии за членство в Шенген. Това заяви Наташа Берто, говорител на Европейската комисия.

Тя допълни, че решението за членство на двете страни в Шенген е политическо и трябва да бъде взето от Съвета на Европейския съюз, съобщи „Медиафакс“.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева заяви, че обща миграционна политика на ЕС е в полза на България. Тя каза, че част от разговора за обща европейска политика по миграцията е и включването на страната ни и Румъния в Шенген. Влизането дава сигурност – както на двете държави, така и на Европейския съюз.

В Европа текат спорове относно бъдещето на Шенген. Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че днес Шенгенското споразумение не работи, съобщи „Le Monde“.

Бившият държавен глава на Франция призова за преразглеждане на всички споразумения за Шенген, за да може ЕС да се справи с бежанската криза. За целта лидерът на опозицията предлага да се създадат центрове за бежанци в страните по външната граница на Шенген.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: