Отидете към основна версия

2 095 4

Мигрантите пристигащи в Гърция надхвърлиха 500 000

  • мигранти-
  • бежанци-
  • гърция-
  • словакия-
  • хърватия-
  • унгария-
  • граници

Планът за преместване е в сериозна опасност и може да се провали, заявиха от ВКБООН

Снимка АП/БТА

Броят на мигрантите, които са пристигнали в Гърция тази година надхвърли половин милион, съобщи ООН.

Хората, пристигащи в южната ни съседка са се увеличили до 8000 на ден, заяви Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Според тях много от хората, търсещи убежище в Европа се надяват да победят зимните условия.

След пристигането си повечето мигранти се отправят на север от Гърция, но заради образували се тапи по границите много от тях са "заседнали" в някои балкански държави.

Словения бе принудена да изправи армията си на границата, след като бе залята от огромен брой мигранти, идващи от Хърватия.

Говорителката на ВКБООН Мелиса Флеминг заяви, че страни от ЕС, които миналия месец се споразумяха да преместят 66 000 имигранти от Италия и Гърция, трябва спешно да организират приемни центрове като част от сделката.

"Очевидно Гърция се справя както може", каза тя. "Но ние трябва да повтаряме отново и отново, че е от изключително значение тук да бъдат създадени условия за приемане и те да бъдат адекватни относно тази огромна задача."

Планът за преместване "е в сериозна опасност и може да се провали", заяви г-жа Флеминг. ВКБООН обясни, че едва 19 имигранти са били преместени в последните месеци - всички еритрейци, които са се преместили от Италия до Швеция.

Броят на мигрантите, достигащи Европа е ударил рекордни нива през 2015 г. Според Международната организация по миграция (МОМ) повече от 650 000 са пристигнали тази година, в сравнение с 280 000 души през цялата 2014 г. ВКБООН заяви, че броят на имигрантите, пристигащи по море към днешна дата само за месец октомври вече е 5 пъти по-голям от общия брой за октомври миналата година. Най-малко 3135 души са загинали по време на пътуването си в сравнение с 3279 през цялата 2014 г.

Унгария затвори южната си граница с Хърватия в петък вечер, позовавайки се на съображения за сигурност. Решението принуди бежанците да тръгнат по по-бавен маршрут през Словения. В резултат на това Хърватия и Словения наложиха строг контрол по границите си, но тези ограничения отпаднаха в понеделник вечер, тъй като много хора стояха под открито небе в мокрото и ветровито време.

Министерството на вътрешните работи на Словения заяви, че повече от 19 500 имигранти са пристигнали в страната от петък насам. Очаква се парламентът на страната да даде възможност на армията да помогне на полицията да охранява границата. Словения призова страните-членки на Европейския съюз да помогнат с притока на имигранти, които са влезли в страната през последните няколко дни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини