Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 19:59 2 087 4

Мигрантите пристигащи в Гърция надхвърлиха 500 000

  • мигранти-
  • бежанци-
  • гърция-
  • словакия-
  • хърватия-
  • унгария-
  • граници

Планът за преместване е в сериозна опасност и може да се провали, заявиха от ВКБООН

Мигрантите пристигащи в Гърция надхвърлиха 500 000 - 1
Снимка АП/БТА

Броят на мигрантите, които са пристигнали в Гърция тази година надхвърли половин милион, съобщи ООН.

Хората, пристигащи в южната ни съседка са се увеличили до 8000 на ден, заяви Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Според тях много от хората, търсещи убежище в Европа се надяват да победят зимните условия.

След пристигането си повечето мигранти се отправят на север от Гърция, но заради образували се тапи по границите много от тях са "заседнали" в някои балкански държави.

Словения бе принудена да изправи армията си на границата, след като бе залята от огромен брой мигранти, идващи от Хърватия.

Мигрантите пристигащи в Гърция надхвърлиха 500 000

Говорителката на ВКБООН Мелиса Флеминг заяви, че страни от ЕС, които миналия месец се споразумяха да преместят 66 000 имигранти от Италия и Гърция, трябва спешно да организират приемни центрове като част от сделката.

"Очевидно Гърция се справя както може", каза тя. "Но ние трябва да повтаряме отново и отново, че е от изключително значение тук да бъдат създадени условия за приемане и те да бъдат адекватни относно тази огромна задача."

Планът за преместване "е в сериозна опасност и може да се провали", заяви г-жа Флеминг. ВКБООН обясни, че едва 19 имигранти са били преместени в последните месеци - всички еритрейци, които са се преместили от Италия до Швеция.Мигрантите пристигащи в Гърция надхвърлиха 500 000

Броят на мигрантите, достигащи Европа е ударил рекордни нива през 2015 г. Според Международната организация по миграция (МОМ) повече от 650 000 са пристигнали тази година, в сравнение с 280 000 души през цялата 2014 г. ВКБООН заяви, че броят на имигрантите, пристигащи по море към днешна дата само за месец октомври вече е 5 пъти по-голям от общия брой за октомври миналата година. Най-малко 3135 души са загинали по време на пътуването си в сравнение с 3279 през цялата 2014 г.

Унгария затвори южната си граница с Хърватия в петък вечер, позовавайки се на съображения за сигурност. Решението принуди бежанците да тръгнат по по-бавен маршрут през Словения. В резултат на това Хърватия и Словения наложиха строг контрол по границите си, но тези ограничения отпаднаха в понеделник вечер, тъй като много хора стояха под открито небе в мокрото и ветровито време.

Министерството на вътрешните работи на Словения заяви, че повече от 19 500 имигранти са пристигнали в страната от петък насам. Очаква се парламентът на страната да даде възможност на армията да помогне на полицията да охранява границата. Словения призова страните-членки на Европейския съюз да помогнат с притока на имигранти, които са влезли в страната през последните няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    0 0 Отговор
    Честито на баба Меркел.Сега освен нашие цигани ще и гостуват и оригинални от близкия изток.

    Коментиран от #2

  • 2 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха ":

    Доволен си ,че другите страдат?!
    И понеже си от отбора на ксенофобите, руски мекерета, атакисти и останалата подобна сволач се радваш на чуждото нещастие!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Жужи сега това ли ти наредиха да пишеш.

    Забрави ли че не руснаците ги прогониха от родните им места а терористите от нато. Те изпратиха тези джахидисти там и сега няма как да не ги приемат обратно. Но вече те са обучени и опитни изверги и тази изродска операция е дело на сащ.

    Наистина хората от Либия, Ирак, ЙЕмен, Сирия, Афтанистан са нещастни и прогонени от безумната противочовешка политика на сащ и нато. Да не говорим пък за агресивните изстъпления на евреите от израел. Изглежда не заслужават държавата която им бе подарена от Русия след ВСВ.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.