Отидете към основна версия

2 120 2

Край с роуминг таксите в рамките на ЕС

  • роуминг-
  • такси-
  • мобилни услуги-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • такса за роуминг

Не се обаждайте още ... това ще се случи в средата на юни 2017 г.

Роуминг таксите най-накрая ще бъдат забранени в целия Европейски съюз, но потребителите на мобилни телефони ще трябва да изчакат до средата на юни 2017 г., преди да могат да използват телефоните си без допълнителни такси навсякъде в съюза.

След гласуване в Европейския парламент във вторник сутринта, беше потвърдено, че пълната забрана на таксите за роуминг ще влезе в сила на 15 юни 2017 г.

Като част от временните мерки, насочени към намаляване на разходите за потребителите ще бъде наложен нов таван на роуминг таксите  в края на месец април следващата година.

Таванът означава, че таксите за роуминг не може да надвишават 0.05 евроцента на минута за обаждания, 0.02 евроцента за смс, и 0.05 евроцента на мегабайт интернет.

"Това премахване на роуминг такси е дългоочаквано от всички", каза основният вносител на закона в парламента испанския евродепутат от ЕНП Пилар дел Кастийо.

Вицепрезидентът на комисията Андрус Ансип заяви, че гласуването е доказателство, че "гласът на европейците е чут".

Той каза още, че тук "не става дума само за пари, а за сваляне на бариерите в цифровия единен пазар."

Съгласно новите правила за неутралността на мрежата също подкрепени от парламента, потребителите в целия ЕС ще бъдат третират еднакво за целия интернет трафик без да бъдат блокирани или достъпът им до съдържанието, приложенията или услугите - забавян.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини