Отидете към основна версия

2 736 16

US генерал: В Аляска трябва да има наши войски, Русия е заплаха

  • сащ-
  • русия-
  • аляска-
  • войски-
  • марк майли-
  • арктика-
  • заплаха

Русия е най-голямата заплаха за нас, заяви американският военен

Снимка: БТА/ AP

Главнокомандващият американските сухопътни войски генерал Марк Майли заяви, че САЩ не трябва да премахва войските си от Аляска. Причината – Русия, съобщи сайтът „The Hill“.

Според високопоставения военнослужещ Москва е заплаха номер едно за Вашингтон и четвърта бригада „Еърборн“ на 25-а пехотна дивизия трябва да остане на място.

„Русия действа агресивно не само в Европа. Те се позиционират в Арктика“, заяви Марк Майли.

„Смятам, че ще бъде в противоречие с американските стратегически интереси да издърпаме войската от Аляска. Според мен нейното присъствие трябва да бъде удължено с най-малко една година, за да видим как се развива ситуацията“, каза още генералът.

Той добави, че Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ и заяви, че Кремъл засилва военното присъствие и оборудване в Арктика.

Препоръката на Марк Майли идва на фона на желанието на Пентагона да свие армията с близо 25 000 души до края на 2018 година. Планираните рокади ще засегнат 2600 войници от четвърта бригада.

Факти.бг припомня, че в края на миналия месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще разположи войски в Арктика – за постоянно. „Това ще увеличи възможностите на въоръжените сили за гарантиране защита на националните интереси в региона“, заяви Шойгу.

Москва обеща развитие на военната инфраструктура в региона. През декември миналата година Русия създаде 45-а армия на военновъздушните сили и силите за противоракетна отбрана към Северния флот.

Военните части са снабдени със зенитно - ракетни системи С-300, разположени в архипелазите Земя на Франц Йосиф, Нова земя, Северна земя и Новосибирски острови.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия поиска части от Арктика

    Русия е събрала доказателства, че хребетът Ломоносов, подводният хребет Менделеев, Чукотското плато и части от хребета Гакеля са продължение на руския ...
    10.02.2016
    5 325
    17
  • Русия разполага за постоянно войски в Арктика

    В ход е решението на Москва за разполагането на войски в Арктика – за постоянно. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитир ...
    30.01.2016
    5 252
    5