Отидете към основна версия

2 Април, 2016 13:44, обновена 2 Април, 2016 13:44 5 783 7

Започва ли война за Нагорни Карабах?

  • нагорни карабах-
  • започва-
  • война

Азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива по няколко направления в зоната на конфликта в Нагорни Карабах сутринта на 2 април. Арменските войски са свалили техен хеликоптер и са започнали контранастъпление, съобщи Интерфакс. Азербайджан отрече да има свален техен хеликоптер.

Едно дете е загинало, а други две са ранени в резултат на ракетни обстрели в мирни населени места в Нагорни Карабах, предаде министерството на отбраната на непризнатата Нагорнокарабахска република.

Прессекретарят на министърът на отбраната на Армения Арцрун Ованисян пише на своята страница във фейсбук: "Азербайджан открито атакува, по цялата дължина на границата с Нагорни Карабах се водят боеве". Според него азербайджанската страна е ударила с артилерия мирни селища, както и места, на които са разположени военни единици.

Арменската страна е контраатакувала, а и от двете страни има дадени жертви.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта арменските сили са нападнали позициите на азербайджанската армия с масиран обстрел с използване на артилерия, миномети и други едрокалибрени оръжия.

Според азербайджанското ведомство обстрел е извършен и срещу жилищни квартали в близост до линията на съприкосновение. За да предотвратят следващи атаки, азербайджанските части са приели ответни мерки, се казва в изявлението.

Руският президент Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия в Нагорни Карабах, заяви пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявяват сдържаност, добави Песков.

Главно населен с арменци (80%), Нагорни Карабах обявява независимост на 2 септември 1991 г. За да възстановят контрола си над Нагорни Карабах, властите на Баку изпращат войски. В периода 1990-1992 г., вследствие на блокадата на Азербайджан, в Нагорни Карабах настава хуманитарна катастрофа.

Тази ситуация в региона, създала се от окупацията на Нагорни Карабах от азербайджански доброволци и войски, довежда до острата реакция на Съвета за сигурност на ООН, издал 4 резолюции по проблема през 1993 г. През май 1994 г. Групата на Минск, с представителство на Франция, Русия и САЩ, разрешава военния конфликт, чрез преговори и резолюция.

Страната не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. Площта на региона е около 11 500 кв. км, има население от около 145 000 души.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини