Отидете към основна версия

5 539 2

8 факта за кралица Елизабет Втора

  • елизабет втора-
  • кралица-
  • факти-
  • великобритания-
  • монарх

Знаете ли, че британската кралица е участвала във Втората световна война?

Снимка: БТА/АР

Нито един британски монарх не е управлявал толкова дълго, колкото кралица Елизабет Втора, пише ДПА. Предлагаме ви осем малкоизвестни факта за нея:

1. Кралицата не се нуждае от паспорт, тъй като тя е тази, от чието име се издават паспортите.

2. На кралицата формално принадлежат всички делфини, морски свине и есетрови риби в британски води. Указът е от 1324 година и все още е валиден. Освен това, тя има право над всички лебеди. Това право е от 12-и век.

3. По време на своето управление кралицата е посетила 129 страни.

4. Кралицата е първият държавен глава, който е изпратил имейл.

5. Кралицата и нейният съпруг принц Филип имат една и съща прапрабаба. Двамата са правнуци на кралица Виктория.

6. След коронясването на Елизабет Втора са се сменили седем папи, единадесет президенти на САЩ и дванадесет британски министър-председатели.

7. Кралицата е единственият действащ държавен глава, който носи униформа от Втората световна война. Тя е работила като младши офицер в женското отделение на британската армия.

8. Кралицата досега е позирала за 139 официални портрети. На една от последните официални семейни снимки по случай 90-годишнитата си, Елизабет II е заобиколена от петимата си правнуци и двама от най-младите си внуци. Снимка: Ани Лейбовиц (АП/БТА):

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Стани, минава кралицата на народа

    Авторът е италиански журналист и политик Аз съм убеден републиканец. Обаче, трябва да признаем, че конституционните монархии функционират перфектно ...
    21.04.2016
    1 812
    1
  • Британската кралица на 90!

    Снимка на кралицата, заобиколена от своите пет правнука и двамата й най-малки внука бе освободена, за да отбележи 90-атия й рожден ден.Това е една от ...
    21.04.2016
    1 779
    3
Новини по държави: