Отидете към основна версия

881 1

Американците смятат изборната система в САЩ за порочна

  • сащ-
  • избори-
  • американците

Те смятат, че кандидатите за партийна номинация трябва да бъдат избирани чрез директно гласуване

Повече от половината гласоподаватели в САЩ вярват, че системата за първично гласуване, с която политическите партии в страната избират своите кандидати за президентска номинация, е порочна. Това показва проучване на „Ройтерс“.

Две-трети от анкетираните признават, че искат промяна на изборната система. Може да се каже, че тези данни подкрепят недоволството от страна на Бърни Сандърс и Доналд Тръмп, които обясняват, че системата е подредена в полза на кандидатите, които имат близки връзки с ръководните тела на партиите.

Техните критики предизвикаха национален дебат, за това, дали процесът е справедлив. САЩ е една от малкото страни, в които кандидатът за партийната номинация се определя от партийните структури след сложно щатско гласуване. Много американци смятат, че партийният кандидат за президент трябва да бъде издигнат чрез броя на директните подадени гласове, а не чрез гласовете на партийните делегати.

Заради тази система Доналд Тръмп, който в момента е големият победител в първичните избори на Републиканската партия, може и да не получи партийната номинация, защото не е ясно дали ще събере подкрепата на 1237 делегати, които са нужни за неоспоримо осигуряване на номинация.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тед Круз "залага на HP" за Белия дом

    Сенаторът от Тексас Тед Круз направи отчаян опит да се върна в борбата на Републиканската партия за излъчване на кандидат за президент. Той номинира б ...
    28.04.2016
    1 149
    0