Отидете към основна версия

1 178 5

Отношенията между САЩ и Виетнам не засягат Китай

  • барак обама-
  • виетнам-
  • сащ

Днес бе сключено споразумение, което позволява на американския Корпус на мира да заработи във Виетнам

Снимка: БТА/AP

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Вашингтон има опасения за границите на политическата свобода във Виетнам, съобщи „Ройтерс“

Американският президент заяви, че на няколко представители на гражданското общество им е било попречено да се срещнат с него.

През вчерашния ден в Ханой беше сключено споразумение за вдигане на оръжейното ембарго над страната. Според експерти този ход показва притесненията на САЩ от експанзията на Китай в Южнокитайско море.

От Вашингтон винаги са заявявали, че вдигането на ембаргото ще изисква конкретни стъпки от страна на виетнамското правителство, засягащи свободата на словото и освобождаване на политически затворници.

Обама се срещна с шестима активисти и заяви, че на лице са „важни проблемни области“, касаещи политическата свобода в страната.

В съвместна пресконференция с виетнамския президент Чан Дай Куанг, Обама заяви, че има известен напредък, касаещ правата на човека, като решението за вдигане на оръжейното ембарго се основава на промяна на динамиката в отношенията между двете страни и не касае Китай.

Според китайски медии, обаче Америка се опитва да използва Виетнам, за да засили напрежението в Южнокитайско море.

През днешния ден беше подписано споразумение, което позволява на американския Корпус на мира да заработи във Виетнам за първи път в своята история. Очаква се Корпусът на мира да започне своята дейност в страната през следващите две години. На подписването на договора присъстваха още директора на Корпуса на мира Керълайн Хеслър-Радлет и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Също така Вашингтон ще изпрати доброволци, които ще преподават английски във Виетнам. Според Обама международните отношения между Виетнам и САЩ са едни от най-важните в региона. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини