Отидете към основна версия

25 Май, 2016 15:08, обновена 25 Май, 2016 15:08 3 646 24

Размениха ги! Савченко е в Киев, Александров и Ерофеев в Москва

  • надежда савченко-
  • размяна-
  • александров-
  • ерофеев

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на Савченко

Савченка на летището в Киев. Снимка: АП/БТА

Самолет на украинският президент Петро Порошенко с Надежда Савченко на борда кацна в Киев. Полетът беше от от руския град Ростов на Дон, съобщава "Украинские националние новости", позовавайки се на собствени източници в дипломатическите кръгове. Същевременно самолет с руските граждани Александър Александров и Евгений Ерофеев кацна на летище "Внуково" в Москва с полет от Киев.

Така се спази договоренността за размяната, която беше окончателно постигната в хода на преговорите между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция в нощта на 24 май.

"Самолетът с героя на Украйна Надежда Савченко се приземи", написа в туитър президента Порошенко в 14:54 ч.

По същото време ТАСС съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Савченко.

Савченко е украински пилот. Тя бе осъдена на 22 години затвор за убийството на руски журналисти по време на конфликта в Източна Украйна. Много украинци приемат Савченко като символ за борбата на Украйна с Русия.

Малко преди 14 часа самолет Ан-148, част от летния авиоотряд на президента Владимир Путин, се приземи на летище "Внуково" Москва, съобщи Розбалт. На борда му са осъдените в Украйна руснаци Александър Александров и Евгений Ерофеев, чиято размяна със Савченко беше договорена от президентите на Русия и Украйна. Размяната стана възможна, след като украинските власти помилваха руските граждани, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Добре премислен пиар ход. Така политологът и директор на социологическата агенция "Украински барометър" Виктор Небоженко нарече завръщането на Савченко точно на 25 май, когато започва втората годишнина на президентстването на Петро Порошенко.

"Според мен това е класическия стил на Порошенко - когато има голям проблем, да има мощна пиар акция... Така се отвлича вниманието от огромната вълна критики по отношение на украинския президент. За Путин това също е важно. Той може да каже - ето направихме крачка към Украйна, сега тя е длъжна да не срещне в Донбас... Да не забравяме, че Савченко е депутат. Възможгно е много скоро тя да оправи критики към Порошенко. И тогава тя ще получи в отговор тежки думи за нейната неблагодарност...", посочва Небоженко.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: