Отидете към основна версия

1 340 5

Израел и Турция официално се помириха

  • израел-
  • турция-
  • газа-
  • дипломация-
  • нормализиране на отношенията-
  • бенямин нетаняху-
  • бинали йълдъръм

Нетаняху заяви, че блокадата над Газа ще остане

Снимки АП/БТА

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Турция ще засили позицията на Израел в региона. Това обяви днес от Рим израелският премиер Бенямин Нетаняху, съобщава в. "Джерусалем Пост".

Повече от шест години след инцидента на кораба „Мави Мармара“, който стана причина за рязкото прекратяване на връзките между някогашните близки съюзници, Анкара и Тел Авив най-сетне успяха да затоплят отношенията помежду си.

Нетаняху заяви, че заради огромни промени, през които минават както света, така и региона, е важно да се създаде остров на стабилност, и споразумението с Турция прави точно това.

Той заяви още, че неговата стратегия е да създаде подобни острови на стабилност и в отношенията на Израел с някои арабски държави в региона, с Гърция и Кипър и с Русия.

В отговор на коментар, направен от турският министър-председател Бинали Йълдъръм, който представи договорената доставка на 10 хил. тона хуманитарна помощ за Газа като вдигане на блокадата от окупираната палестинска територия, Нетаняху заяви, че морската блокада над Газа ще продължи и след постигнатата сделка с Турция.

Министър-председателят на Турция по-рано потвърди, че Израел ще плати 20 млн. долара компенсации за инцидента от 2010 г. когато израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба "Мави Мармара", опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Нетаняху подчерта, че в споразумението Турция се задължава да не допуска никаква подготовка за терористични атаки срещу Израел от своята територия, включително и набирането на средства за Хамас.

Нетаняху заяви, че споразумението отваря врати за много изгодни енергийни сделки с Турция, които ще бъдат от изключителна важност за израелската икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини