Отидете към основна версия

1 813 4

ООН сигнализира за ужаса в Алепо

  • сирия-
  • алепо-
  • оон

Иска се временно прекратяване на боевете в района

Снимка: БТА/AP

От ООН призоваха за спешно прекратяване на боевете край сирийския град Алепо ,съобщи ТАСС.

От организацията настояват за осъществяването на спешна хуманитарна операция в района. Тя трябва да включва ремонт на повредени електрически системи и водоснабдителните системи на града.

Регионалният координатор на ООН в Сирия Якуб Хел вече заяви, че около 2 млн. души в града са останали без ток. От организацията заявяват, че имат нужда от поне 48-часово прекратяване на сраженията. Те искат да запълнят пропуските в запасите от вода и храна в Алепо.

Хуманитарни доставки се очакват да бъдат доставяни и през територията на Турция. Представители на ООН призоваха страните в конфликта да осигурят безопасността на цивилните жители в района. Те подчертават и необходимостта от сваляне на блокадата около Алепо.

„Когато една блокада умишлено лишава хората от храна и други консумативи, необходими за оцеляване, това е военно престъпление“, се казва в изявление.

В понеделник ситуацията в Алепо бе обсъдена по време на среща на Съвета за сигурност на ООН. В момента се търси вариант за продължаване на преговорите за примирие в страната.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини