Отидете към основна версия

3 674 14

Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата

  • фидел кастро-
  • бунтар-
  • ценител-
  • красотата
С балерините от Болшой театър, 1963 г. Снимки: Риа Новости и АП/БТА

На 13 август легендарният кубински революционер Фидел Кастро става на 90 години. Считан за един от най-големите врагове на САЩ, той преживява над 600 опита за покушение.

Кастро е яростен пушач, макар че през 1986 година, по лекарско настояване спира цигарите. Класически е неговият образ с хаванска пура в устата. Легендите за жените около него неизменно го съпътстват през годините.

Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г. На снимката: Посрещането му във Варна през 1972 г.:

Кастро влиза в рекордите на Гинес с най-дългата реч - на 29 септември 1960 г. пред ООН той говори 4 часа и 29 минути. Според Ройтерс - най-дългата реч на Кастро е произнесена на конгрес на кубинската комунистическа партия през 1986 г. - 7 часа и 10 минути.

Запален риболовец, той не пропуска да се похвали с богат улов.


Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини