Отидете към основна версия

1 628 1

900 гневни южнокорейци обръснаха главите си в знак на протест

  • южна корея-
  • протест-
  • обръснаха главите си-
  • противоракетна система-
  • thaad-
  • система за противоракетна отбрана

Протестът им е срещу разполагането на американска система ПРО в страната

Снимки АП/БТА

Около 900 южнокорейци обръснаха главите си, за да протестират срещу решението на правителството да постави американска система за противоракетна отбрана, която да отблъсне заплахата от севернокорейски ракети, съобщава Ройтерс.

Показната демонстрация, в която взеха участие 908 южнокорейци, се проведе в югоизточната провинция Сонджу.

През юли Южна Корея обяви, че ще разположи американската противоракетна система THAAD в Сонджу. Това решение провокира вълна от протести сред местните жители, които изразиха опасенията си, че поставянето на ПРО системи ще застраши тяхната безопасност. Те се страхуват, че военната придобивка има потенциала да се превърне в мишена по време на война.

Решението на южнокорейското правителство разгневи и Китай и стана повод Северна Корея да предупреди, че ще отмъщава на съседите си.

В днешния показен протест жителите на Сонджу, повечето земеделски производители, седяха в мрачно мълчание, докато косата падаше от главите им, а тълпата, събрала се да изрази несъгласието си с правителството крещеше: "Не на THAAD!"

"THAAD не трябва да бъде разполагана изобщо - не само в Сонджу, а където и да е в Южна Корея", заяви 63-годишен протестиращ.

Напрежението в региона ескалира драстично, след като Северна Корея проведе четвъртия си ядрен опит  през януари, последван от редица тестови изстрелвания на балистични ракети.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: