Отидете към основна версия

1 106 4

Ирина Бокова: Светът се нуждае от повече дипломация

  • ирина бокова-
  • оон-
  • дипломация-
  • юнеско-
  • опит

Опитът ми в ЮНЕСКО и България ще ми помогне за ООН, заяви Бокова

Снимка: БТА/ AP

Кандидатът за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова заяви, че е нужда повече дипломация за решаване на световните кризи, сред които тероризмът, проблемът с бежанците и климатичните промени.

Генералният директор на ЮНЕСКО заяви, че опитът й начело на организацията и в държавните структури на България й дават основания да претендира за ООН.

В интервю за радио „Франс интернешънъл“ българката подчерта, вярва в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН – в многостранния подход към решаването на проблемите.

Ирина Бокова заяви, че като генерален директор на ЮНЕСКО е фокусирала усилията на организацията върху приоритетна задача като осигуряване на равенство между хората.

Сред проблемите, на които е отдала особено значение, са защитата от насилие, образованието на жените и равенството между половете, заяви Бокова.

Факти.бг припомня, че към момента 11 кандидати се борят за поста генерален секретар на ООН – шестима мъже и пет жени. На първото тайно гласуване Ирина Бокова се класира трета, а на второто зае пето място.

Преди дни настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че се надява жена да заеме неговото място. Южнокореецът заяви, че е крайно време представителка на нежния пол да заеме поста му, който от повече от 70 години е окупиран само от мъже.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: