Отидете към основна версия

1 727 3

Швеция може да върне военната повинност

  • швеция-
  • военни-
  • повинност-
  • служба-
  • предложение

Няколко хиляди шведи ще бъдат ангажирали с военната служба

Снимка: БТА/ AP

Швеция може да върне военната повинност през 2019 година, съобщи радио „Швеция“. Министърът на отбраната на страната Петер Хултквист заяви, че правителството обмисля този ход, за да противодейства на гаснещия брой на военнослужещи в армията.

Предложението предвижда наборната служба да се върне не само за мъжете, но такава да има и за шведките. За разлика от предишната задължителна служба – отменена преди едва шест години – сега се предвижда обучение на едва няколко хиляди души.

През следващата година 17-годишните лица в страната ще трябва да попълнят въпросник за бъдещ набор във въоръжените сили, а през следващата година ще бъдат селектирани определен брой тийнейджъри.

Окончателното предложение ще бъде направено в края на месец септември пред парламентаристите. 

Аника Кристенсен, бивш член на парламентарната комисия по отбрана, заяви, че Швеция иска да намери „система, която да комбинира както свободната воля на хората, така и задължителната служба в страни като Норвегия и Дания“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия връща военната повинност?

    Германското вътрешно министерство обмисля връщането на военната повинност, съобщи ДПА, позовавайки се на секретен документ, който ще бъде разгледан от ...
    23.08.2016
    1 981
    6
Новини по държави: