Отидете към основна версия

1 827 9

Хилъри Клинтън обвини Русия в намеса в изборите на САЩ

  • хилъри клинтън-
  • сащ-
  • президентски избори-
  • русия-
  • владимир путин-
  • хакерски атаки-
  • намеса

Кандидатът за президент на САЩ заяви, че Путин иска да отслаби САЩ

Снимка АП/БТА

Хилъри Клинтън обвини руското разузнаване в намеса в американските президентски избори. Тя подметна, че президентът Владимир Путин разглежда евентуалната победа на Доналд Тръмп като дестабилизиращо събитие, което ще отслаби САЩ и подсили руските интереси, пише в. "New York Times".

"Това е почти немислимо", каза Клинтън в понеделник, относно последните "достоверни доклади за руската намеса в нашите избори" и хакерските атаки над имейлите на Националния комитет на Демократическата партия през юли.

"Никога досега не сме имали кандидат от една от най-големите партии в страната, който да е предизвикал руснаците да правят подобни неща", каза Клинтън в пресконференция. "Искам всички - демократи, републиканци, независими - да разберат реалната заплаха, която тези действия представляват."

Коментарите на Клинтън дойдоха след публикация на в. "Washington Post", в която изданието съобщава, че американските разузнавателни и правоприлагащите органи са се натъкнали на руски мащабни, тайни усилия, целящи да попречат на президентските избори.

Запитана дали руските действия могат да бъдат разглеждани като кибервойна, Клинтън заяви: "Аз ми е комфортно да използвам думата "война".убедена

Тя обаче заяви, че хакерските атаки срещу Националния комитет на Демократическата партия, които американските служби са свързали с руските разузнавателни служби, могат да повлияят на президентската кампания.

Тя подчерта, че външните врагове, които се надяват Тръмп ще спечели, целят да отслабят САЩ.

Часове, след срещата на президента Обама с руския му колега Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20, Клинтън изказа своята сурова оценка за ролята на руския лидер в хакерските атаки срещу нейната партия и евентуалните бъдещи намеси.

"Когато Путин беше попитан за това, той едва успя да събере сили, за да го отрече", каза Клинтън, като добави, че руският президент, с когото тя се е сблъсквала докато заемаше поста на държавен секретар, има някаква полза от кибер атаките.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Вендетата на Путин срещу Клинтън

    Служители на американското разузнаване смятат, че руският президент Владимир Путин лично е бил замесен в хакерската атака по време на американската пр ...
    15.12.2016
    2 746
    11