Отидете към основна версия

1 534 12

САЩ и Русия с ключов план за Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • русия

Широко примирие от понеделник

САЩ и Русия постигнаха ключово споразумение за Сирия, предвиждащо план за национално примирие в страната, съобщи Newser.

Според държавния секретар на САЩ Джон Кери планът ще ограничи насилието в страната и ще постави основите за политически преход след продължителния граждански конфликт.

Това стана ясно след късните преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров в Женева.  Преговорите завършиха с договаряне на примирие, подкрепено и от сирийската опозиция, което ще влезе в сила в понеделник, 12 септември. Ако примирието продължи 7 дни, американските и руските военни части ще започнат атаки срещу фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава".

Кери е настоял за   създаването на център, който да ръководи ударите на САЩ и Русия срещу Ислямска държава. Според Лавров в Дамаск са запознати с предложението и са склонни да го подкрепят. 

Лавров допълни, че по разграничаването на терористите от умерената опозиция ще работи съвместен разузнавателен център. 

Москва и Вашингтон ще подберат определени райони в Сирия, от които да атакуват Ислямска държава, без инциденти помежду им. Двете страни ще осигурят хуманитарен коридор към Алепо, а широконационално примирие трябва да влезе в сила в понеделник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: