Отидете към основна версия

1 625 12

Вербални германо-руски престрелки заради българската кандидатура в ООН

  • оон-
  • германия-
  • русия-
  • българия-
  • кандидатура-
  • кристалина георгиева-
  • ирина бокова-
  • генерален секретар

Германия обвини Русия в лъжа

Снимка Архив АП/БТА

Изявленията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова доведоха до вербални престрелки между Германия и Русия, съобщи „Франс 24“.

От германското външно министерство индиректно обвиниха Захариева в разпространяване на неистини. Тя направи изявление за предполагаема „игра зад кулисите“ на канцлера Ангела Меркел, която цели да се заобиколи Русия.

Според Русия, Меркел е направила опит да повлияе на България да смени досегашния си кандидат за най-висшия пост на ООН – Ирина Бокова, с Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия. Кандидатурата на Бокова има подкрепата на Русия.

В изявлението на руското външно министерство се твърди още, че по време на срещата на върха на Г-20 Меркел се е опитала да накара Москва да даде подкрепата си за алтернативен кандидат от България, въпреки очевидните проруски нагласи, които се открояват в речите на генералния директор на ЮНЕСКО, пише „Дойче веле“.

Драмата около българския кандидат в битката за висшия пост в ООН се разрази, след като в някои медии се появи информация, че страната ни иска да замени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, защото първата не е достатъчно силна кандидатура.

Правителственият говорител Щефан Зайберт заяви, че по принцип не дава информация за конфиденциалните разговори на канцлера.

В момента за поста на генерален секретар на ООН има 10 кандидати. „Г-жа Георгиева не е сред тях“, заяви Зайберт. Освен това германското правителство не вижда причина да се изказва относно персонални спекулации.

Германското външно министерство обръща внимание върху факта, че отговорността за процедурата по избиране на нов генерален секретар на ООН се носи от Съвета за сигурност на организацията.

Мандатът на досегашния генерален секретар – Бан Ки-мун изтича в края на декември.

Говорителят на германското външно министерство заяви по време на пресконференция в Берлин: „Ние тук се придържаме към фактите. Когато от официална страна се пускат неща, които еднозначно са грешни, това не е приятелско отношение.“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини