Отидете към основна версия

47 949 24

10 факта, разкриващи абсурдността на богатството на Пабло Ескобар

  • пабло ескобар-
  • богатство-
  • факти-
  • огромно-
  • колумбия-
  • кокаин-
  • наркобос

Кралят на кокаина изгорил 2 млн. долара, за да стопли семейството, докато бягали от полицията

Снимка АП/БТА

"Кралят на кокаина" е син на беден колумбийския фермер, но когато е на 35 години, той е признат за един от най-богатите хора в света. Въпреки скромния си произход, Пабло Ескобар става лидер на картела Меделин, който осигурявал 80% от световните доставки на кокаин.

Ескобар печелел приблизително по 420 млн. долара на седмица, което го прави един от най-богатите наркобарони в историята.

Макар да е невъзможно да се провери на колко точно възлиза богатството на Ескобар, оценките достигат до 30 милиарда долара.

Изданието Business Insider е събрало 10 факта за прочутия наркотрафикант, които описват абсурдно голямото му богатство.

1. В средата на 1980-те, картелът на Ескобар печели приблизително по 420 милиона на седмица, което прави почти 22 милиарда долара годишно.

2. Ескобар е начело на списъка на Форбс за световните милиардери в продължение на седем години — от 1987 до 1993 г. През 1989 г. той е бил регистриран като седмия най-богат човек в света.

3. До края на 1980-те години, Ескобар доставя 80% от световното производство на кокаин.

4. Той внася около 15 тона кокаин контрабандно в САЩ всеки ден. Според журналиста Хуан Грило, по-голямата част от кокаина на картела Меделин е минавал през крайбрежието на Флорида.

5. С други думи четирима от всеки пет американци, употребявали кокаин, са смъркали дрога, доставена от Ескобар.

6. "Кралят на кокаина" е отчитал загуби от 2,1 милиарда долара всеки месец, но това не е било от съществено значение.

Огромното богатство на Ескобар става проблематично, когато той не успява да изпере парите в брой достатъчно бързо. Той е принуден да крие купища банкноти в колумбийски земеделски ниви, порутени складове или ги зазиждал в стените на домовете на членове на картела. Това описва Роберто Ескобар, главен счетоводител на картела и брат на наркобоса в книгата си „Историята на счетоводителя: В жестокия свят на картела Меделин“.

"Пабло спечели толкова много, че всяка година отписвахме 10% от парите, защото плъховете ги бяха изяли, бяха повредени от вода или просто бяха изгубени", пише Ескобар. Загубите възлизат на около 2,1 милиарда долара на месец.

7. Наркобаронът е давал по около 2 500 долара за гумени ластици всеки месец.

Докато криенето или унищожаването на прекомерното количество пари било един проблем, братята се сблъскват с друг, по-елементарен: спретнатото организиране на банкнотите. Според Роберто Ескобар, картела Меделин харчел по около 2 500 долара всеки месец за гумени ластици, с които да хваща пачките с банкноти.

8. Веднъж той изгорил 2 милиона долара, защото на дъщеря му ѝ било студено.

През 2009 г. в интервю за списание Don Juan, синът на Ескобар, Хуан Бабло, който променя името си на Себастиян Марокин — описва какъв е бил животът с краля на кокаина. Според Марокин, семейството живеело в скривалище в планината Меделин, когато дъщерята на Ескобар, Мануела, получила хипотермия. Ескобар решил да запали 2 000 000 долара нови банкноти, за да я стопли.

9. Той бил наречен "Робин Худ", след като раздава пари в брой на бедните, изгражда жилища за бездомните, конструира 70 обществени футболни игрища и строи зоопарк.

10. Той сключва сделка с Колумбия да бъде хвърлен в затвора, но в луксозен затвор, построен от самия него.

През 1991 г. Ескобар бил затворен в частния затвор "Катедралата", проектиран и построен от самия него. Според споразумението му с колумбийското правителство, Ескобар избира кой още да бъде хвърлен в затвора заедно с него, както и кой да работи в затвора. По време на престоя си там той можел да управлява необезпокояван своя бизнес и да посреща посетители. В "Катедралата" има футболно игрище, барбекю и вътрешни дворове, а сградата била в непосредствена близост до друг имот, построен пак от него за членовете на семейството му.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини