Отидете към основна версия

1 346 0

На демокрация учи жителите на Тунис Желю Желев

  • тунис-
  • жельо желев-
  • желю желев
Архив

Първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев от днес е на посещение в Тунис като специален пратеник на външния министър Николай Младенов, съобщиха от Министерството на външните работи.

Там той ще наблюдава изборите за конституционно събрание. Това са  първите свободни избори в Тунис от 1956 г. насам, когато страната получи независимост от Франция. Именно в Тунис през февруари започна Арабската пролет, довела до свалянето на режимите и в Египет и Либия и предизвикала вълна на демократизация в целия арабски свят.

По време на посещението си през юли тази година в Тунис, Николай Младенов предложи Желю Желев като специален пратеник, за да предаде той опита си в изграждането на многопартийна система и прехода от тоталитарна към демократична държава.

По време на посещението си, което ще продължи до 26 октомври, д-р Желев ще се срещне с председателя на Висшата инстанция за спасение на революцията Бен Ашур и с председателя на Висшата независима избирателна комисия Камел Жендуби.

По-късно Желев ще участва в пресконференцията на Мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Тунис.

Желю Желев ще има срещи и с посланиците на страните от ЕС и с българската общност в Тунис и с различни представители на демократичните сили в арабската страна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини