Отидете към основна версия

19 387 30

Огромна планета предизвиква смущения в Слънчевата система

  • планета-
  • девета планета-
  • смущения-
  • слънчева система-
  • накланя-
  • слънце-
  • земя

Небесното тяло е много отдалечено от Слънцето

Стопкадър: Caltech

Огромна планета предизвиква смущения в Слънчевата система и кара някои небесни тела да се движат по необичаен начин. Учените от Калифорнийския технологичен институт я определиха като „деветата планета“.

Смята се, че масивното тяло е близо десет пъти по-голямо от нашата планета Земя.

Константин Багитин и Майк Браун внимателно са анализирани трептенията и пертурбациите на небесни тела, движещи се „на границата“ на Слънчевата система.

Заради отдалечеността на обектите обаче все още не е заснета „деветата планета“. Учените изразиха оптимизъм, че до няколко месеца ще направят мечтания пробив.

Масивният хипотетичен обект може да обясни защо обекти в пояса на Кайпер обикалят по необичаен начин около Слънцето и се движат около свой собствен център.

Орбитата на „деветата планета“ се различава от тази на другите. Орбиталният период на Земята е една година. На Юпитер – най-голямата планета в Слънчевата система – е 12 години. Смята се, че орбиталният период на мистериозния обект е 20 000 години.

„В нашата Слънчева система няма нищо подобно на това, което смятаме, че е деветата планета. Това е нещо уникално за нас“, заяви Майк Браун. Той заяви, че има телескопи, които имат възможност да уловят планетата.

„Историята показва, че е лоша идея да повтаряме, че сме достигнали края на Слънчевата система и няма нищо отвъд това, което вече знаем“, заяви Багитин.

„Деветата планета“ е 20 пъти по-отдалечена от Слънцето от Нептун. Ъгълът на орбитата й също е крайно необичаен – от около 30 градуса. Големината й предизвиква смущения и за другите небесни тела.

Учени от Калифорнийския технологичен институт дори заявиха, че „деветата планета“ може да наклони Слънцето.

Моментът на импулса – физична величина, характеризираща твърдото тяло при въртенето му около дадена ос на симетрия - на планетата е колкото на всички други в Слънчевата система заради голямата си орбита.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини