Отидете към основна версия

3 137 9

„Руска връзка“ в опита за преврат в Черна гора

  • черна гора-
  • преврат-
  • мило джуканович
Снимки: БТА/АР

Черногорският премиер Мило Джуканович намекна за руско участие в предполагаемия опит за преврат в деня на парламентарния вот в балканската държава, съобщи радио Б92.

Според силния човек в Подгорица има "силна намеса на чуждестранен фактор" на изборите на 16 октомври. Вотът преди 10 дни беше белязан с ареста на 20 души. Най-значимият сред тях е бивш шеф на сръбската жандармерия.

Те са задържани по подозрения, че са планирали въоръжени атаки срещу премиера и неговите висши съпартийци след съобщаването на официалните резултати от вота. Джуканович каза, че властите разследват степента на участието в предполагаемия опит за преврат както на Москва, така и на Белград.

Русия се противопоставя остро на стремежа на Черна гора за членство в ЕС и НАТО. В последните месеци черногорските опозиционни лидери често посещаваха Москва, а според непотвърдени информации кампанията им е била спонсорирана от Кремъл.

Проевропейската Демократична партия на Джуканович спечели изборите, но се нуждае от коалиционни партньори, за да продължи да управлява.

Осем държави членки на НАТО ратифицираха членството на Черна гора и пред окончателното завършване на процеса остават само няколко месеца. Очаква се приемането на Подгорица в алианса да стане факт още в началото на следващата година. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини