Отидете към основна версия

3 962 37

Русия превзема Прибалтика за 36 часа

  • русия-
  • война-
  • прибалтика
Снимки: БТА/АР

Русия ще смаже НАТО за 36 часа при евентуална война в Прибалтика. Това сочи доклад на RAND Corp.

Според най-лошият сценарий за силите на алианса Москва ще успее да завладее целия коридор до столицата на Естония – Талин само за ден и половина.

Докладът разглежда конкретна хипотеза, при която войната е предизвикана от Русия. Това на практика я прави предварителен сценарий срещу нападение на Кремъл срещу балтийските държави, които членуват в НАТО. В текста се посочва още и какви стъпки могат да се предприемат за избягване на подобна развръзка на създалото се напрежение в региона. 

Литва, Латвия и Естония "са заключени" географски между съюзника на Москва – Беларус, анклавът Калининград и Балтийско море. И трите страни, с малко изключение в Литва, нямат общи граници с други съюзници от НАТО.

Докладът отчита, че този фактор, в комбинация с увеличаването на силите на НАТО, предизвикано от поведението на Русия, поставя трите прибалтийски републики пред значителен риск.

От корпорацията RAND са опитали да представят възможните изходи от въоръжен конфликт. Финалът в прав текст, е бедствие за НАТО, заключават експертите, според които всеки възможен сценарий, завършва с руската армия на входа на Талин, Рига или и двата града. В най-добрия случай силите на алианса ще удържат атакуващите само за 60 часа.

В известен смисъл анализът преповтаря опасенията на генерал Пьотр Павел от Военния комитет на НАТО. Висшият военен предупреди през 2015 г., че Москва може да окупира трите балтийски държави само за два дни. Основната причина и вина за това, според генерал Павел е в НАТО. По думите му  структурата на алианса продължава да бъде "твърде тромава".

Симулираните военни игри виждат бял свят на фона на растящото напрежение между Запада и Русия. Ситуацията все повече прилича на продължително противопоставяне, но за радост не и на открити военни действия, предвиждани от RAND.

Последните седмици Москва предислоцира военни кораби в Средиземно и Балтийско море, разположи ракети с ядрен потенциал в Калинингра. Руски бомбардировачи продължават и да прелитат заплашително край границите на Западна Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини