Отидете към основна версия

4 276 48

120 години от рождението на маршал Жуков

  • георгий жуков-
  • маршал-
  • 100

Той е най-изявеният руски пълководец по време на Втората световна война

На 1-ви декември се навършват 120 години от рождението на един от най-великите пълководци в историята – Георгий Жуков. Легендарен маршал, с когото се свързва руския триумф през Втората световна война.

Роден е през 1896 г, в село Стрелковка. След смъртта на Жуков през 1976 г. името на селото е променено на Жуково, а по повод 100-годишнината от рождението му, то е обявено за град.

През 1915 г. той е призован в армията. Според неговия биограф той е служил в 5-ти кавалерийски полк. Служи в Първата световна война и е награден с два кръста „Свети Георги“.

От 1918 г. служи в Червената армия. Според някои там е обучен за танкист от германски специалисти.

В Гражданската война е командир на взвод, а по-късно и на ескадрон, като се бие срещу уралските казаци и при Царицин (дн. Волоград), както и срещу войските на Деникин и Врангел.. Взема участие в потушаването на бунта на „антоновщината“ в Тамбовска област, като там е ранен и получава орден Червено знаме.

Ръководи съпротивата срещу японското нашествие в Монголия през 1939 г.,,когато провежда операция по обкръжаване и разгромяване на войските на японския генерал Комацубара при река Халхин Гон. За тази операция е награден със званието „герой на Съветския съюз“ и орден „Червено знаме“ на Монголия.

От 1940 г.. е командващ на Киевския отделен военен окръг, а от януари до юли 1941 г. е началник на Генералния щаб, заместник на народния комисар на отбраната на СССР.

Жуков е считан за най-изявения съветски военачалник през Втората световна война, като заема най-високи военни длъжности – едновременно първи заместник на народния комисар на отбраната на СССР и заместник на върховния главнокомандващ. Командва и фронтовете: Резервен, Ленинградски, Западен (едновременно и главнокомандващ на Западното направление), 1-ви украински, 1-ви беларуски.

Ръководи защитата на Ленинград, Сталинград и Москва. През 1941 г.; започва първото контранастъпление след битката при Москва. Командва решаващите пробиви при Сталинград и Курск. Той е първият съветски военачалник, удостоен през Втората световна война с военното звание „маршал на Съветския съюз“ (18 януари 1943).

През заключителния етап на войната ръководи освобождаването на Варшата и битката за превземане на германската столица Берлин.

На 8 май 1945 г.. в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от фелдмаршал Вилхелм Кайтел безусловната капитулация на Нацистка Германия. Участва в триумфалния Парад на победата в Москва на 24 юни 1945 г.


Главнокомандващ е на съветската окупационна зона в Германия. Изпада в немилост, след като е разследван от МВД по нареждане на Лаврентий Берия, за незаконно присвояване на трофеи.

След смъртта на Сталин (5 март 1953) заедно с Никита Хрушчов отстранява от власт Берия. Министър е на отбраната между 1955 и 1957 г, ; Отстранен е от длъжност на 26 октомври 1957 г., ставайки неудобен за Хрушчов, Освободен е под формалния повод за насърчаването на култ към неговата личност и пенсиониран; По-късно е реабилитиран от Леонид Брежнев – тогава са издадени и неговите мемоари „Спомени и размисли“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания