Отидете към основна версия

1 351 4

Вижда ли се краят на процеса срещу Ратко Младич?

  • ратко младич-
  • трибуналът в хага-
  • дело-
  • геноцид-
  • военни престъпления-
  • сребреница-
  • сърбия-
  • мнтбю

В понеделник Трибуналът в Хага започна изслушването на заключителните пледоарии по делото

Снимка АП/БТА

Прокурорите от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) започнаха своите заключителни пледоарии по делото срещу командира на босненските сръбски Ратко Младич, съден за военни престъпления, пише Би Би Си.

74-годишният сърбин, с прякор "Касапина от Босна", е съден по две обвинения в геноцид и девет за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Делото срещу сръбския генерал е последният голям процес на Трибунала в Хага, който след създаването си през 1993 г. е издал присъди на 154 обвиняеми, 83-ма, от които са били осъдени.

Присъдата срещу Младич се очаква да бъде произнесена през 2017 г., а започналото днес заключително излагане на аргументи по делото най-вероятно ще продължи повече от седмица.

Младич е основният заподозрян за избиването на повече от 8000 мъже и момчета в анклава Сребреница. Зверското клане се случи в рамките на няколко дни през лятото на 1995 г., като част от предполагаемия план за унищожаването на бошнаците (босненските мюсюлмани) и създаването на етнически чиста сръбска държава.

Днес в съдебната зала бе пуснато видео, в което Младич, облечен във военна униформа заплашва бошнаците: "Можете да оцелеете или да изчезнете".

Младич е обвинен и за обсадата над Сараево, продължила повече от 44 месеца, в която загиват около 10 000 души.

Бившият сръбски генерал бе арестуван в Сърбия през май 2011 г., а процесът срещу него започна скоро след това. Той се укриваше в продължение на 16 години.
Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден от Трибунала на 40 години през март. Той бе признат за виновен по 10 обвинения, включително и в геноцид заради клането в Сребреница.

Единственият процес в МНТБЮ, чието пълно наименование е „Международен трибунал за съдебно преследване на лица, отговорни за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, извършени на територията на бивша Югославия от 1991 година“, който все още е в ход, е този на Ратко Младич, като след приключването му е планирано да приключи и работата на Трибунала.

Преди 1993 г. единствените други международни трибунали за военни престъпления са тези, създадени, за да осъдят нацистките и японските военнопрестъпници след Втората световна война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: