Отидете към основна версия

2 934 13

Мигрантите доведоха бейби бума в Германия

  • мигранти-
  • раждаемост-
  • германия

Докато Германия се опитва да се справи с напливът от бежанци, те решиха един друг проблем на Федералната република, а именно демографския. През 2015 г. нивото на раждаемост нарасна до 1.5 дете на една жена, което е най-високия показател за последните 33 години.

Основната причина за подобни данни е фактът, че всяко пето дете е от майка чужденка, сочат данните на Националния статистически институт на ФРГ. На една германка се падат по 1.4 деца, а на една чужденка – 1.9 деца.

„Тук (бел. ред. Германия) е значително по-добре да се раждат и гледат деца. Тук няма бомби”, казва Басима Шадат, която е родила момиченце в Мюнхен през 2015 г., след като е дошла със съпруга си и петте си деца от Сирия. Останалите й четири сина са загинали в Сирия.

Бумът на раждаемост се превърна в обнадеждаваща за Германия новина, която страда от крайно ниско ниво на раждаемост в световен мащаб. Както в редица други развити държави, при поколението на милениумите се наблюдава спад в раждаемостта, по-малко деца, в следствие, на което и по-малко работна сила. Мигрантите пристигат в Германия в детеродна възраст. По правило броят на децата в чуждестранното семейство е повече в сравнение с германското домакинство.

Германия не е единствената държава, в която се наблюдава ръст на раждаемостта сред чужденците. Така например, по изследване на Pew Research Center в САЩ 23% от ражданията са от чужденки, независимо, че мигрантите представляват 14% от населението. „Ако не са жените-мигрантки, то раждаемостта в САЩ би спаднала до нивата от 1970 г.” се посочва в изследването.

Германия е на първо място по брой мигранти в Европа, като 3 млн. от тях имат турски произход. Специалистите по демография са изчислили, че за да не се обезлюди планетата, всяка жена в детеродна възраст трябва да ражда средно по две деца. Притокът на бежанците може спомогне това да се реализира, тъй като повечето от тях идват от такива страни като Афганистан и Сирия, където средният брой на членове в едно семейство е по-голям от този в Европа.

Броят на ражданията в Германия е започнал да нараства още преди появата на двумилионния бежанец във ФРГ. Така например, в клиниката Helios Kliniken в Пфорцхайм – град с висок процент на мигранти, до 9 декември 2016 г. са родени 1600 деца, а за цялата 2015 г. техният брой е 1479 броя. Това е накарало ръководството на болницата да вземе решение да разшири родилното си отделение от 17 на 24 места и да назначи повече акушерки и гинеколози.

Бейби бумът обаче няма да продължи дълго. По традиция, второто поколение мигранти следва детеродните. Пример отново са САЩ, където раждаемостта сред мексиканките е паднала с повече от 26% за последното десетилетие, съобщава Pew. Понижението е компенсирано с наскоро дошлите мигранти от Азия, Африка и Близкия Изток, при чийто семейства по правило има повече деца.

„Германия не трябва да разчита единствено на мигрантите при опитите си да предотврати намаляването на населението. Не по-малко важно е да се води грамотна семейна политика, която да предоставя необходимия отпуск за гледане на дете и финансова помощ с обучение. Донякъде към реализирането на тези действия германското правителство вече е предприело необходимите мерки”, каза Райнер Клингхолц, ръководител на Берлинския институт по въпросите на населението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини