Отидете към основна версия

23 Декември, 2016 16:50, обновена 23 Декември, 2016 16:50 3 174 4

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО)

  • самолет-
  • либия-
  • либийски-
  • малта-
  • похитен

Заложническата криза приключи без жертви

Снимки: БТА/ AP

Либийски самолет беше похитен от двама мъже, които го насочиха към международното летище в Малта. Заложническата драма приключи без нито един пострадал, а похитителите се предадоха.

Самолетът е пътувал от Сабха до Триполи, Либия. Бил е отклонен от маршрута си и е кацнал в Малта, съобщи Times of Malta. На борда му има 111 пасажери и 7-членен екипаж. Един от похитителите на борда бе въоръжен с граната. Малтийският премиер е бил информиран за ситуацията. Според силите за сигурност похитителите са двама.

Смята се, че похитителите са привърженици на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Еърбъсът А320 на авиопревозвача „Afriqiyah Airways“ е извършвал вътрешен полет, когато е бил похитен.

На международното летище в Малта пристигнаха полицейски и военни части, които бяха позиционирани близо до самолета. Тези, които отвлякоха либийския самолет, поискаха безопасното изтегляне на бунтовниците, обкръжени от правителствените войски в град Бенгази.

Предполага се , че двамата похителите принадлежат към групировката „Алфатах Ал Джадида“.

Около 15:00 часа българско време „Скай нюз“ съобщи, че първите 25 души са били освободени от похитителите и са напуснали самолета. Близо 15 минути по-късно бяха пуснати още 25 души. Към 15:40 часа общо 109 пасажери са били освободени от похитителите. Двамата похитители и част от екипажа на самолета все още са на борда.

Според представител на либийските власти похитителите са призовали за създаването на прокадафска партия. Те са поискали убежище в Малта.

Около 16:40 часа малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че и последните останали членове на екипажа и похитителите са напуснали самолета. Похитителите са се предали.

Общият брой на пасажерите е 111 – 82 мъже, 28 жени и едно бебе. Либийски представител заяви пред „Ройтерс“, че пилотът е искал да кацне на либийска земя, но похитителите отказали.

Това е най-големият подобен инцидент в Малта от 1985 година насам. Тогава египетски Боинг каца в страната. Заложническата драма – продължиха близо 24 часа – завършва с 62-ма убити, след като египетски командоси щурмуват самолета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини