Отидете към основна версия

2 086 14

Обама на прощаване: Направих Америка по-силна!

  • барак обама-
  • сащ-
  • прощално-
  • реч-
  • президент-
  • силна-
  • демокрация

Демокрацията е застрашена, когато я приемаме за даденост, заяви Обама

Снимки: БТА/ AP

Америка е по-силна и по-добро място, отколкото беше, когато стартирахме. Това направихме ние. Това направихте вие, се обърна Барак Обама към американците по време на прощалната си реч.

В Чикаго американският държавен глава за последен път се обърна към нацията в ролята си на президент.

Обама посочи основните си постижения по време на двата си мандата. Сред тях подчерта икономическото възстановяване от рецесията, дипломатическото помирение с Куба, смъртта на Осама бин Ладен и ядрената сделка с Иран, съобщи USA Today.

„Демокрацията е застрашена, когато я приемаме за даденост“, заяви Барак Обама, който встъпи в длъжност през 2008 година. На 20 януари неговият пост ще бъде зает от Доналд Тръмп.

„Политиката е битка на идеи. По този начин е моделирана демокрацията. Но без основа, стъпваща на факти, без желание за приемане на нова информация и без допускането, че опонентът ти може би е прав, то компромисът е невъзможен“, заяви Барак Обама.

Президентът избра Чикаго за прощалната си реч – а не Белия дом – защото именно там започна политическата му авантюра през 2008 година. Той бе придружен от съпругата си Мишел Обама и дъщеря си Малия.

„След осем години на поста продължавам да вярвам, че промяната се случва само тогава, когато в нея са включени и обикновените хора“, заяви Обама.

Според него САЩ имат огромен потенциал, който обаче може да бъде реализиран само когато всички – независимо от политическите си пристрастия – възстановят чувството си за обща цел и работят заедно.

Обама завърши речта си с думите: „Да, ние можем. Да, ние го направихме“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини