Отидете към основна версия

2 731 17

Първият влак от Белград не стигна до Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • влак

Сръбският пътнически влак, който трябваше след 18-годишно прекъсване да свърже отново Белград с Косовска Митровица, не стигна до крайната си цел от съображения за сигурност и се върна обратно, съобщиха журналисти, които се намират в него. Представителите на медиите и официалните лица са прекарали над 2 часа в сръбския град Рашка и не са минали през административната граница към Косово.

„Влизането на влак в Косово, който има националистически елементи, противоречащи на конституцията и законите на страната, е неприемливо”, каза президентът на самопровъзгласилата се държава Косово, Хашим Тачи. Той заяви, че е „за” свободното предвижване, но във влака се намират високопоставени сръбски официални лица, които не разполагат с разрешение за влизане в Косово. „Това, което е незаконно и нарушава държавния суверинитет на Косово, трябва да се предотврати. „Този влак е провокация и косовските власти трябва да предприемат необходимите законови мерки, за да възпрепятстват неговото движение”, написа Тачи в своята страница в социалната мрежа Facebook.

Косовските албанци са раздразнени от дизайна на влака, както и от липсата на необходимите документи за превоз. Вътре влакът е украсен с фрески на четири сръбски светини в Косово, защитени от ЮНЕСКО (патриаршеският манастир в Печ, манастирите Високи Дечани и Грачаница и църквата Богородица Левишка. Външно влакът е решен в цветовете на сръбското знаме, а върху него са изписани имената на сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово. Също така на 21 езика, включително и албански, може да бъде видян надписът: „Косово – това е Сърбия”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини