Отидете към основна версия

1 212 3

13 души признаха, че са подготвяли преврат в Черна гора

  • черна гора-
  • преврат-
  • мило джуканович

Тринайсет сръбски граждани, заподозрени в подготовка на преврат в Черна гора в деня на парламентарните избори 16 октомври, сключиха споразумение с прокуратурата и признаха вината си, предаде ТАСС.

Според черногорския в. "Побиеда", повечето от заподозрените са подписали споразумението и скоро ще бъдат изправени пред съда, но прокуратурата не иска споразумение с Братислав Дикич, бивш началник на сръбската жандармерия, тъй като той е заподозрян в координация на действията на групата.

Ако споразумението с прокуратурата бъде одобрено от Върховния съд, тринайсетте обвиняеми ще получат присъди от 3 до 5 месеца затвор.

В деня на парламентарните избори в Черна гора бяха арестувани 20 граждани на Сърбия, включително бившият началник на сръбската жандармерия Братислав Дикич, по подозрение, че подготвяли терористични актове.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила.

В хода на разследването Черна гора обвини двама руски граждани във финансиране на опита за преврат и планиране на убийство на тогавашния премиер Мило Джуканович.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини